Hledat
Česko
Zobrazit katalog
    Menu Close
    RSS

    Blog

    Víno z pohledu TČM
    Komentáře (0) Víno z pohledu TČM
    Článek pojednává o využití vína v tradiční čínské medicíně (TČM). Podle TČM má víno teplou povahu a různé chutě. Působí povzbuzujícím způsobem na krevní cirkulaci a pomáhá vylučovat chlad. Má také vliv na srdce, játra, plíce a žaludek. Bílé víno je méně kalorické a lépe stravitelné. V TČM se víno často kombinuje s bylinami a může být použito při revmatismu, chladových bolestech břicha a chladových průjmech. Je důležité brát v úvahu vhodnou diagnózu a konzumovat víno s mírou.
    Kov náležící plicím (jin) a tlustému střevu (jang)
    Komentáře (0) Kov náležící plicím (jin) a tlustému střevu (jang)
    Pojednáváme o vlivu elementu kovu v tradiční čínské medicíně na střední věk a stáří. Starší lidé často projevují nedostatek jangu a stahují se do sebe. Dochází k zhoršení smyslů, paměti a může se objevit demence. Je důležité podporovat aktivitu a dobrou náladu a najít si koníček. Duše kovu je spojena s moudrostí, kterou je možné předávat dalším generacím. Pro harmonii kovu se doporučuje posilování čchi, povrchu těla a podpora ledvin.
    Chryzantéma nebo-li JU HUA
    Komentáře (0) Chryzantéma nebo-li JU HUA
    Chryzantéma je v tradiční čínské medicíně používána kvůli svým svěžím vlastnostem a sladké chuti. Má tropismus na plíce a játra a může se používat i jako obklad. Chryzantéma má protizánětlivé účinky, podporuje krevní oběh a zlepšuje zrak. Je důležité mít na paměti případné kontraindikace a konzultovat s odborníkem.
    Malina z pohled TČM
    Komentáře (0) Malina z pohled TČM
    Malina je teplá, sladkokyselá a má tonizační účinky na játra a ledviny. Je vhodná při častém močení a závratech z malátnosti. Obsahuje antioxidanty, vitamíny a minerály pro celkové zdraví. Listy maliníku se používají v čajích a mají léčebné účinky, zejména pro ženy.
    Pálení žáhy z pohledu tradiční čínské medicíny
    Komentáře (0) Pálení žáhy z pohledu tradiční čínské medicíny
    Článek shrnuje důležité informace o dietě a léčbě pálení žáhy a refluxu jícnu, s ohledem na tradiční čínskou medicínu. Zdůrazňuje, že ve stravě je vhodné vyhnout se ostrým, prohřívacím, smaženým, tučným potravinám, alkoholu a cigaretám, které mohou vyvolávat horkost a dráždit trávicí systém.
    Alergie z pohledu TČM
    Komentáře (0) Alergie z pohledu TČM
    V tomto článku se zaměříme na alergickou rýmu z pohledu tradiční čínské medicíny (TCM). Alergická rýma je způsobena nedostatečností obranného systému plic a ledvin a usazením chronického větru v nose. Nedostatečnost těchto orgánů vede k alergickým reakcím, jako je rýma, slzení očí a pálení sliznic. Léčba alergické rýmy v TCM zahrnuje odstranění větru, posílení plic a ledvinné esence, a také prevenci a posílení povrchové obranné energie.
    Příprava bylin  TČM
    Komentáře (0) Příprava bylin TČM
    Článek poskytuje informace o přípravě bylin v tradiční čínské medicíně. Vysvětluje pojmy jako jsou fytoterapie, forma wan, cha neba tang, přípravu odvarů i lyofilizovaných bylin. Popisy jednotlivých metod léčby. Naleznete zde i recept na základní polévku se dvěma vylepšeními - k posílení čchi a lepšímu trávení a k posílení krve.
    Stres v dnešní době z pohledu tradiční čínské medicíny
    Komentáře (0) Stres v dnešní době z pohledu tradiční čínské medicíny
    Podporuji relaxaci, přehodnocení priorit a doporučuji cvičení čchi-kung jako způsob zklidnění mysli. Také zdůrazňuji důležitost prevence, uvolnění od stresu a věnování se koníčkům. Doporučuje zůstat klidnými, být zodpovědnými, používat ochranné pomůcky a využívat přírodu a pohyb na čerstvém vzduchu.
    Med z pohledu čínské medicíny
    Komentáře (0) Med z pohledu čínské medicíny
    Med je neutrální a sladký. Má pročišťující a hojivé účinky. Používá se k doslazování a je oblíbený v České republice. V tradiční čínské medicíně se věří, že působí na plicích, slezině a tlustém střevě. Med má různou barvu a obsahuje živiny. Je důležité vybírat med s péčí o původ a kvalitu. Používá se také v apiterapii a při výrobě mastí. Při konzumaci medu je potřeba být opatrný u malých dětí a alergiků. V tradiční čínské medicíně existují recepty a kombinace medu s bylinami.
    Ředkev černá - klíčky z pohledu tčm
    Komentáře (0) Ředkev černá - klíčky z pohledu tčm
    Černá ředkev se pěstovala v Číně před 4 tisíci lety. Obsahuje hojné množství vitaminu C, E, B a beta-karotenu, stejně jako minerály jako železo, síru, měď a vápník. Klíčky černé ředkve lze sklízet po devíti dnech. Tradiční čínská medicína ji doporučuje pro plíce, slezinu, žaludek a játra. Můžete ji jíst jako klíčky nebo nechat růst plod, který je křupavý s chutí podobnou ředkvičce.