Hledat
Česko
Zobrazit katalog
    Menu Close
    Zpět na vše

    Zima z pohledu tradiční čínské medicíny

    Zima z pohledu tradiční čínské medicíny

    Zima je obdobím klidu, regenerace a uchovávání energie. Tradiční čínská medicína (TČM) vnímá zimu jako klíčovou fázi životního cyklu, kdy se příroda stahuje do nitra, aby připravila základy pro nový růst na jaře. V TČM je zima spojena s elementem vody, který symbolizuje hloubku a sílu.

    Klíč k zimnímu období: element vody

    Voda představuje pružnost i stabilitu a v těle je spojena s ledvinami, močovým měchýřem a kostmi. Ledviny jsou v čínské medicíně „kořenem života“, sídlem naší esence (jing), důležité pro dlouhověkost, vitalitu i imunitu.

    Tmavé klidné jezero v zasněžené krajině

    Barvy zimy: Černá a tmavě modrá, vyjadřující hloubku a klid.
    Chuť: Slaná, stimulující ledviny a posilující organismus.
    Orgány: Ledviny a močový měchýř.
    Energie: Jin (Yin) ve svém maximu.

    V zimě převládá jinová (Yin) energie – tichá, klidná, chladná a pasivní. Je to čas pro introspekci, meditaci a posílení vnitřní harmonie. Nadměrná aktivita a stres mohou oslabit ledviny a celkové zdraví.

    Ledviny jsou spojeny se strachem i odvahou. Dobře vyživené ledviny poskytují stabilitu a klid, oslabené mohou vést k úzkosti. Zima je ideální doba k vnitřní práci a propuštění tíživých emocí.

    Doporučení pro zimní období podle TČM

    1. Výživa

    V zimě jsou vhodné zahřívající, výživné pokrmy, které podporují ledviny a udržují tělo v teple. Mezi doporučené potraviny patří:

    • Polévky a vývary z kostí
    • Tepelně upravená zelenina (dýně, mrkev, batáty)
    • Mořské řasy, luštěniny, semínka
    • Zahřívající koření (zázvor, skořice, česnek)

    2. Odpočinek

    V zimě je důležité dostatečně odpočívat, chodit spát dříve a probouzet se později. Tělo potřebuje čas na regeneraci a hromadění energie, kterou na jaře využije k růstu a aktivitě.

    3. Cvičení

    Pohyb v zimním období by měl být klidný a harmonický – např. jóga, tai chi (Tai Chi) nebo qigong (Qi Kung). Tyto aktivity podporují cirkulaci energie čchi (Qi) a posilují ledviny.

    4. Oblečení

    Udržujte tělo v teple, zvláště dolní část zad, kde se nacházejí ledviny. Pokud prochladnou, oslabuje se energie ledvin. Teplé oblečení kolem beder je klíčové.

    Závěr

    Zima je obdobím, kdy bychom měli pečovat o tělo i mysl. Přizpůsobením se přírodním cyklům podpoříme svou vitalitu a připravíme se na dynamickou energii jara. Podle TČM je základem zimní harmonie naslouchání tělu a vytváření rovnováhy mezi odpočinkem a aktivitou. Během tohoto období je skvělé odpočívat a spát více – podobně jako příroda. Získáváme síly na jaro, abychom se pak cítili plní energie.

    Z preventivního hlediska se více oblékáme a snažíme se neprochladnout. Zima patří k vodě a chlad může pronikat do těla zejména studenými nohami nebo oslabenými ledvinami. Podle teorie pěti prvků bychom se proto měli zaměřit na posílení ledvin a močového měchýře, které jsou náchylné k prochladnutí.

    Jestliže chlad pronikne do těla, může se projevit horečkami, zimnicemi, bolestmi, únavou či zatuhlostí zad a kloubů. Nedostatečně zpevněný povrch (nedostatek čchi a jangu) usnadní průnik chladu. V západní terminologii to může znamenat časté infekce, záněty nebo nachlazení. Kdo je náchylný, měl by se chránit oblečením, výživou a bylinnými přípravky.

    Posilující recepty na ledviny v zimě podle TČM

    Suroviny doporučené pro zimní recepty

    Níže uvádíme několik receptů, které pomohou zahřát tělo, posílit ledviny a dodat potřebnou energii, abyste v zimě zůstali zdraví a v harmonii.

    1. Vývar z kostí s kořenovou zeleninou

    Ingredience:

    • 500 g morkových kostí (hovězí nebo kuřecí)
    • 2 mrkve
    • 1 pastinák
    • 1 cibule
    • 2 stroužky česneku
    • Plátek čerstvého zázvoru
    • 2 l vody
    • Špetka mořské soli, pepře, nové koření
    • Děhel (dang gui shen) 5 g

    Postup:

    1. Kosti vložte do hrnce s vodou, přiveďte k varu a odstraňte pěnu.
    2. Přidejte nakrájenou zeleninu, česnek, zázvor, koření a děhel.
    3. Vařte na mírném plameni aspoň 4–6 hodin (čím déle, tím lépe).
    4. Přeceděný vývar podávejte teplý; lze doplnit obilovinami (např. jáhly).

    Přínos: Tento hluboce zahřívající vývar posiluje ledviny a doplňuje esenci (jing).

    2. Černá rýže s vlašskými ořechy a goji

    Ingredience:

    • 1 hrnek černé rýže
    • 2 hrnky vody
    • 2 lžíce goji (kustovnice čínská)
    • Hrst vlašských ořechů
    • Lžíce medu nebo javorového sirupu
    • 0,5 lžičky skořice

    Postup:

    1. Propláchněte rýži a vařte v osolené vodě do změknutí (30–40 min).
    2. Posledních 5 minut přidejte goji.
    3. Hotovou rýži servírujte s nasekanými ořechy, medem a skořicí.

    Přínos: Černá rýže posiluje ledviny, goji přidává antioxidanty a vlašské ořechy podporují vitalitu.

    3. Dýňová polévka s česnekem a zázvorem

    Ingredience:

    • 1 menší dýně (hokkaido nebo máslová)
    • 2 stroužky česneku
    • Plátek čerstvého zázvoru
    • Lžíce olivového oleje
    • Špetka soli, pepře, muškátového oříšku
    • Kořen huang qi (kozinec) – volitelně

    Postup:

    1. Dýni nakrájejte na kostky a orestujte na oleji spolu s česnekem, zázvorem.
    2. Přidejte trochu vody, přiklopte a duste 10–15 min. do změknutí.
    3. Osolte, opepřete a nakonec přidejte špetku muškátového oříšku, příp. kozinec.
    4. Lze rozmixovat na hladký krém, podle chuti.

    Přínos: Dýně zahřívá organismus a posiluje trávení; zázvor podporuje ledviny.

    4. Polévka z černých fazolí a mořských řas

    Ingredience:

    • 1 hrnek černých fazolí (předem namočených)
    • 1 litr zeleninového vývaru
    • Hrst mořských řas (wakame nebo nori)
    • 1 cibule
    • 1 stroužek česneku
    • Fuling (poria) – 6 kostiček
    • Špetka sojové omáčky (tamari)

    Postup:

    1. Fazole vařte do měkka (cca 1 hod) v zeleninovém vývaru.
    2. Přidejte nakrájenou cibuli, česnek, mořské řasy a povařte dalších 10 minut.
    3. Dochutťe tamari, podávejte teplé.

    Přínos: Černé fazole vyživují ledviny, mořské řasy dodávají minerály.

    5. Jáhlová kaše s mandlovým mlékem (ideální snídaně)

    Ingredience:

    • 1 hrnek jáhel
    • 1 lžíce pšeničných otrub
    • 2 hrnky mandlového mléka
    • 1 lžička skořice
    • Lžíce medu nebo datlového sirupu
    • Hrst nasekaných mandlí
    • 1 hruška

    Postup:

    1. Jáhly s otrubami propláchněte a vařte v mandlovém mléce do změknutí (cca 15 min).
    2. Přidejte skořici, nakrájenou hrušku a oslaďte medem/sirupem.
    3. Na závěr posypte nasekanými mandlemi.

    Přínos: Jáhly zahřívají, mandlové mléko a skořice dodávají energii a podporují ledviny.

    Komentáře
    Vložte svůj komentář Close
    *