
Zima je obdobím klidu, regenerace a uchovávání energie. Tradiční čínská medicína (TČM) vnímá zimu jako klíčovou fázi životního cyklu, kdy se příroda stahuje do nitra, aby připravila základy pro nový růst na jaře. V TČM je zima spojena s elementem vody, který symbolizuje hloubku a sílu.
Klíč k zimnímu období: element vody
Voda představuje pružnost i stabilitu a v těle je spojena s ledvinami, močovým měchýřem a kostmi. Ledviny jsou v čínské medicíně „kořenem života“, sídlem naší esence (jing), důležité pro dlouhověkost, vitalitu i imunitu.

Barvy zimy: Černá a tmavě modrá, vyjadřující hloubku a klid.
Chuť: Slaná, stimulující ledviny a posilující organismus.
Orgány: Ledviny a močový měchýř.
Energie: Jin (Yin) ve svém maximu.
V zimě převládá jinová (Yin) energie – tichá, klidná, chladná a pasivní. Je to čas pro introspekci, meditaci a posílení vnitřní harmonie. Nadměrná aktivita a stres mohou oslabit ledviny a celkové zdraví.
Ledviny jsou spojeny se strachem i odvahou. Dobře vyživené ledviny poskytují stabilitu a klid, oslabené mohou vést k úzkosti. Zima je ideální doba k vnitřní práci a propuštění tíživých emocí.
Doporučení pro zimní období podle TČM
1. Výživa
V zimě jsou vhodné zahřívající, výživné pokrmy, které podporují ledviny a udržují tělo v teple. Mezi doporučené potraviny patří:
- Polévky a vývary z kostí
- Tepelně upravená zelenina (dýně, mrkev, batáty)
- Mořské řasy, luštěniny, semínka
- Zahřívající koření (zázvor, skořice, česnek)
2. Odpočinek
V zimě je důležité dostatečně odpočívat, chodit spát dříve a probouzet se později. Tělo potřebuje čas na regeneraci a hromadění energie, kterou na jaře využije k růstu a aktivitě.
3. Cvičení
Pohyb v zimním období by měl být klidný a harmonický – např. jóga, tai chi (Tai Chi) nebo qigong (Qi Kung). Tyto aktivity podporují cirkulaci energie čchi (Qi) a posilují ledviny.
4. Oblečení
Udržujte tělo v teple, zvláště dolní část zad, kde se nacházejí ledviny. Pokud prochladnou, oslabuje se energie ledvin. Teplé oblečení kolem beder je klíčové.
Závěr
Zima je obdobím, kdy bychom měli pečovat o tělo i mysl. Přizpůsobením se přírodním cyklům podpoříme svou vitalitu a připravíme se na dynamickou energii jara. Podle TČM je základem zimní harmonie naslouchání tělu a vytváření rovnováhy mezi odpočinkem a aktivitou. Během tohoto období je skvělé odpočívat a spát více – podobně jako příroda. Získáváme síly na jaro, abychom se pak cítili plní energie.
Z preventivního hlediska se více oblékáme a snažíme se neprochladnout. Zima patří k vodě a chlad může pronikat do těla zejména studenými nohami nebo oslabenými ledvinami. Podle teorie pěti prvků bychom se proto měli zaměřit na posílení ledvin a močového měchýře, které jsou náchylné k prochladnutí.
Jestliže chlad pronikne do těla, může se projevit horečkami, zimnicemi, bolestmi, únavou či zatuhlostí zad a kloubů. Nedostatečně zpevněný povrch (nedostatek čchi a jangu) usnadní průnik chladu. V západní terminologii to může znamenat časté infekce, záněty nebo nachlazení. Kdo je náchylný, měl by se chránit oblečením, výživou a bylinnými přípravky.
Posilující recepty na ledviny v zimě podle TČM

Níže uvádíme několik receptů, které pomohou zahřát tělo, posílit ledviny a dodat potřebnou energii, abyste v zimě zůstali zdraví a v harmonii.
1. Vývar z kostí s kořenovou zeleninou
Ingredience:
- 500 g morkových kostí (hovězí nebo kuřecí)
- 2 mrkve
- 1 pastinák
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- Plátek čerstvého zázvoru
- 2 l vody
- Špetka mořské soli, pepře, nové koření
- Děhel (dang gui shen) 5 g
Postup:
- Kosti vložte do hrnce s vodou, přiveďte k varu a odstraňte pěnu.
- Přidejte nakrájenou zeleninu, česnek, zázvor, koření a děhel.
- Vařte na mírném plameni aspoň 4–6 hodin (čím déle, tím lépe).
- Přeceděný vývar podávejte teplý; lze doplnit obilovinami (např. jáhly).
Přínos: Tento hluboce zahřívající vývar posiluje ledviny a doplňuje esenci (jing).
2. Černá rýže s vlašskými ořechy a goji
Ingredience:
- 1 hrnek černé rýže
- 2 hrnky vody
- 2 lžíce goji (kustovnice čínská)
- Hrst vlašských ořechů
- Lžíce medu nebo javorového sirupu
- 0,5 lžičky skořice
Postup:
- Propláchněte rýži a vařte v osolené vodě do změknutí (30–40 min).
- Posledních 5 minut přidejte goji.
- Hotovou rýži servírujte s nasekanými ořechy, medem a skořicí.
Přínos: Černá rýže posiluje ledviny, goji přidává antioxidanty a vlašské ořechy podporují vitalitu.
3. Dýňová polévka s česnekem a zázvorem
Ingredience:
- 1 menší dýně (hokkaido nebo máslová)
- 2 stroužky česneku
- Plátek čerstvého zázvoru
- Lžíce olivového oleje
- Špetka soli, pepře, muškátového oříšku
- Kořen huang qi (kozinec) – volitelně
Postup:
- Dýni nakrájejte na kostky a orestujte na oleji spolu s česnekem, zázvorem.
- Přidejte trochu vody, přiklopte a duste 10–15 min. do změknutí.
- Osolte, opepřete a nakonec přidejte špetku muškátového oříšku, příp. kozinec.
- Lze rozmixovat na hladký krém, podle chuti.
Přínos: Dýně zahřívá organismus a posiluje trávení; zázvor podporuje ledviny.
4. Polévka z černých fazolí a mořských řas
Ingredience:
- 1 hrnek černých fazolí (předem namočených)
- 1 litr zeleninového vývaru
- Hrst mořských řas (wakame nebo nori)
- 1 cibule
- 1 stroužek česneku
- Fuling (poria) – 6 kostiček
- Špetka sojové omáčky (tamari)
Postup:
- Fazole vařte do měkka (cca 1 hod) v zeleninovém vývaru.
- Přidejte nakrájenou cibuli, česnek, mořské řasy a povařte dalších 10 minut.
- Dochutťe tamari, podávejte teplé.
Přínos: Černé fazole vyživují ledviny, mořské řasy dodávají minerály.
5. Jáhlová kaše s mandlovým mlékem (ideální snídaně)
Ingredience:
- 1 hrnek jáhel
- 1 lžíce pšeničných otrub
- 2 hrnky mandlového mléka
- 1 lžička skořice
- Lžíce medu nebo datlového sirupu
- Hrst nasekaných mandlí
- 1 hruška
Postup:
- Jáhly s otrubami propláchněte a vařte v mandlovém mléce do změknutí (cca 15 min).
- Přidejte skořici, nakrájenou hrušku a oslaďte medem/sirupem.
- Na závěr posypte nasekanými mandlemi.
Přínos: Jáhly zahřívají, mandlové mléko a skořice dodávají energii a podporují ledviny.