
Letní únava, bolesti hlavy, únava z počítače a přepracování. Jak může pomoci čínská medicína?
Obtíže tohoto charakteru vznikají obvykle stoupáním jaterního Jangu (Gān Yáng Shàng Kàng). U tohoto vzniká ať už horko nebo oheň, v létě toto také ovlivňuje teplota, nadměrné přehřátí, nedostatek tekutin a nedostatečné zvlažení organismu, tzv. Shèn Yīn Xū. Velmi často právě v létě nedostatek YIN, kdy horko vysušuje jin a to se může projevovat třeba bolestmi hlavy, neklidem, suchostí očí, ať už z počítače nebo třeba únavou u studentů, protože jim slezinu vyčerpává nadměrné přemýšlení, ale i nedostatečným pitným režimem. Vliv má prostředí i psychika. Musíme se naučit lépe uvolnit a odpočívat. Hlavně když jsou jin-jang (Yin a Yang) v harmonii a k tomu krom fytoterapeutických směsí čínské medicíny může velmi napomoci i dietetika.
Zaměření na stravu a její kvalitu
Vyhněte se průmyslově spravovaným potravinám se stabilizátory a pesticidy. To je pro střeva a střevní mikrobiom nic moc. Úplně nejlepší jsou potraviny z vaší zahrádky, kde přesně víte, co si tam dáte. Ne každý má ale tuto možnost. Snažte se jíst více sezónně, maso a vývary jsou u únavy moc fajn, máte-li možnost, volte alespoň menší rodinné farmy. Tepelná úprava vařením, dušením nebo na páře je vždy lepší. Je to skvělá prevence různých chronických onemocnění. Proto rád upravuji i při anamnézách TČM také dietetiku. Považuji to za důležité a velmi nápomocné při fytoterapii (Zhōng Yào Liáo Fǎ). Únava je také stav, kdy musíme vynakládat více sil na obyčejné věci, které nám normálně nedělají problém. Je třeba brát v potaz stravu!
Recept na polévku z jehněčího a bílých fazolek
Jak se budete cítit, když si v létě dáte knedlo zelo? Ne že by mi nechutnalo, ale co se týká plnosti, únavy a diskomfortu, na zpracování pro trávicí systém bude takový pstruh nebo salát rozhodně lepší volba.
Hezký recept, nyní na přelomu jara a léta, je polévka z jehněčího a bílých fazolek, kde se dává:
- 4 šálky sušených bílých fazolek
- 10 stroužků pečeného česneku
- 1 čajová lžička hřebíčku
- 1 čajová lžička tymiánu
- 3 polévkové lžíce citronové kůry
- středně velká jehněčí kolena
- kořenová zelenina
- sůl
- olivový olej
- balzamiko
- trocha koriandru
Fazole namočíme přes noc, jehněčí předpečte na 200 stupňů 40 minut, poté zarestujte kořenovou zeleninu s cibulí.
Přidejte sůl a citronovou kůru, až cibule začne karamelizovat. Zalijte vodou nebo vývarem, přidejte tymián, hřebíček a nechte vařit alespoň hodinu. Pokud používáte pomalý hrnec, můžete nechat přes noc.
Podávejte s čerstvým koriandrem a trochou balzamika.
Je velmi vhodná pro tento typ únavy a obtíží. Jsou vhodná i yinová cvičení jako je čchi-kung (Qi Kung) , tai chi (Tai Chi), jóga a případně i různé druhy meditace.
Zpracoval Tomáš Němec