Hledat
Česko
Zobrazit katalog
    Menu Close
    Zpět na vše

    Únava z počítače

    Únava z počítače

    Letní únava, bolesti hlavy, únava z počítače a přepracování. Jak může pomoci čínská medicína?
    Obtíže tohoto charakteru vznikají obvykle stoupáním jaterního Jangu. U tohoto vzniká ať už horko nebo oheň, v létě toto také ovlivňuje teplota, nadměrné přehřátí, nedostatek tekutin a nedostatečné zvlažení organismu, tzv. shen yin xu. Velmi často právě v létě nedostatek YIN, kdy horko vysušuje jin a to se může projevovat třeba bolestmi hlavy, neklidem suchostí očí, ať už z počítače nebo třeba únavou u studentů, protože jim sleziny vyčerpávájí nadměrně přemýšlení, ale i nedostatečným pitným režimem. Vliv má prostředí i psychika. Musíme se naučit lépe uvolnit a odpočívat. Hlavně když jsou jin-jang v harmonii a k tomu krom fytoterapeutických směsí čínské medicíny může velmi napomoci i dietetika.

    Vyhněte se průmyslově spravovaným potravinám se stabilizátory a pesticidy. To je pro střeva a střevní mikrobem nic moc. Úplně nejlepší jsou potraviny z vaší zahrádky, kde přesně víte, co si tam dáte. Ne každý má ale tuto možnost.  Snažte se jíst více sezóně, maso a vývary jsou u únavy moc fajn, máte-li možnost volte alespoň menší rodinné farmy. Tepelná úprava vařením, dušením nebo na páře je vždy lepší. Je to skvělá prevence různých chronických onemocnění. Proto rád upravuji i při anamnézách tčm také dietetiku. Považuji to za důležité a velmi nápomocné při fytoterapii. Únava je také stav, kdy musíme vynakládat více sil na obyčejné věci které nám normálně nedělají problém. Je třeba brát v potaz stravu!

     

     

    Jak se budete cítit, když si v létě dáte knedlo zelo, ne že by mi nechutnalo, ale co se týká plnosti, únavy a diskomfortu? Na zpracování pro trávicí systém bude takový pstruh nebo salát rozhodně lepší volba.
     
    Hezký recept, nyní na přelomu jara a léta, je polévka z jehněčího a bílých fazolek, kde se dává:

    • 4 šálky sušených bílých fazolek
    • 10 stroužků pečeného česneku
    • jedna čajová lžička hřebíčku
    • 1 čajová lžička tymiánu
    • 3 polévkové lžíce citronové kůry
    • středně velká jehněčí kolena
    • kořenová zelenina
    • sůl
    • olivový olej
    • balzamiko
    • trocha koriandru

    Fazole namočíme přes noc, jehněčí předpečte na 200 stupňů 40 minut, poté zarestujte kořenovou zeleninu s cibulí.

    Přidejte sůl a citronovou kůru až cibule začne karamelizovat. Zalijte vodou nebo vývarem, přidejte tymián, hřebíček a nechte vařit alespoň hodinu.  Pokud používáte pomalý hrnec můžete nechat přes noc.

    Podávejte s čerstvým koriandrem a trochou balzamika.

    Je velmi vhodná pro tento typ únavy a obtíží. Jsou vzhodná i yinová cvičení jako je čchi-kung, taichim, jóga a případně i různé druhy meditace.


    Zpracoval Tomáš Němec

    Komentáře
    Vložte svůj komentář Close
    *