Hledat
Česko
Zobrazit katalog
    Menu Close
    Zpět na vše

    Šípky z pohledu bylinek i čínské medicíny

    Šípky z pohledu bylinek i čínské medicíny

    Šípky, plody růže šípkové (Rosa canina), jsou v tradiční čínské medicíně (TCM) ceněny pro své léčivé vlastnosti a široké využití – i přesto, že šípky nejsou původní rostlinou Číny. Jejich účinky jsou však v TCM dobře známy a respektovány. Šípky obsahují vysoké množství vitamínů, především vitamínu C, a dalších důležitých živin, které z pohledu TCM posilují a harmonizují organismus.

    Povaha a účinky podle čínské medicíny

    V TCM jsou byliny a potraviny kategorizovány podle svých energetických vlastností. Šípky mají sladkou a kyselou chuť a chladnou povahu, což je činí vhodnými pro ochlazování horkosti, harmonizaci jin(Yin) a jang (Yang) a posílení wei qi (Wei Qi).

    Klíčové funkce šípků

    1. Posilování imunitního systému (wei qi):
      Díky vysokému obsahu vitamínu C napomáhají šípky posilovat obranyschopnost těla. V TCM se tento účinek přičítá podpoře čchi (Qi) sleziny a plic, dvou orgánů zásadních pro imunitu a dýchací soustavu.
    2. Harmonizace jater:
      Kyselá chuť šípků prospívá játrům, spojeným s tokem energie v těle. Rozptyluje stagnaci jaterní čchi (Gān Qì Yù Jié), což je užitečné při podrážděnosti, bolestech hlavy nebo napětí. Skvělá je jejich kombinace s odvarem harmonie jater.
    3. Podpora trávení a regenerace:
      Šípky posilují funkci sleziny – hlavního orgánu pro trávení a tvorbu energie (čchi). Jejich sladká chuť napomáhá harmonizaci trávení a vstřebávání živin. Můžete je kombinovat s odvarem harmonie žaludku, který je hořký, ale žaludek tuto chuť dobře snáší.
    4. Chlazení horkosti a vyrovnávání jin:
      Chladivá povaha šípků pomáhá mírnit nadměrnou horkost (záněty, zarudnutí, horečky). Podporují také nedostatečný jin (Yin), kdy zvlhčují a vyživují především plíce a ledviny. Vhodné jsou při začínajícím či chronickém kašli v kombinaci s odvarem harmonie plic.
    5. Zvlhčování plic a zmírnění kašle:
      V TCM se šípky používají i k zvlhčení plic a zklidnění suchého kašle. Ten může být důsledkem horkého či suchého klimatu nebo vnitřní nerovnováhy.

    Tradiční využití šípků v čínské medicíně

    Přestože šípky nepatřily mezi původní čínské byliny, díky adaptogenním vlastnostem se do čínského léčebného systému postupně integrovaly. Ve formě čajů, odvarů či tinktur se využívají k posílení vitality, zlepšení krevního oběhu a ochraně proti sezónním nemocem (nachlazení, chřipky). V kombinaci s jinými bylinami – např. jujubou (čínskou datlí), kozincem, coriolem, blazei či reishi – tvoří šípky harmonizující směsi pro silnější imunitní systém, dlouhověkost a vitalitu. Často se uplatňují při vyčerpání čchi, kdy tělu dodávají energii.

    Moderní pohled a přínosy

    Šípky mají silné antioxidační, protizánětlivé a regenerační účinky. Obsahují vitamín C a flavonoidy, které podporují „zdravé stárnutí“, zmírňují artritidu a zlepšují stav pokožky. Celkově v TCM zaujímají ceněné místo jako prostředek k vyrovnávání energie, podpoře zdraví orgánů a posílení imunity. Jejich chladivá povaha a nutriční bohatství z nich činí ideální „bylinu“ pro harmonizaci těla hlavně ve stresových, vyčerpávajících nebo sezónních obdobích.


    Sběr šípků

    Pro úspěšné sušení šípků je klíčové, kdy je sbírat. Ideální doba je od září do poloviny října, přičemž plody musí být tvrdé, lesklé a jasně červené. Pokud chcete šípky sušit, provádějte sběr před prvním mrazíkem. Změklé šípky po mrazu jsou spíše na marmeládu či sirup.

    Recept na šípkový sirup

    Šípkový sirup je skvělý na podporu imunity (zejména v chladných měsících). Je bohatý na vitamín C a antioxidanty a má příjemně sladkokyselou chuť.

    Co budete potřebovat

    • 1 kg čerstvých šípků (nebo 500 g sušených)
    • 1 litr vody
    • 500 g cukru (nebo med)
    • Šťáva z 1 citronu
    • 1 lžíce kyseliny citronové
    • Můžete přidat 2 g kořene huang qi (Huang Qi) pro posílení povrchu a ochranu před větrem.
    • Pár listů moruše (sangye) pro svlažení plic (plod pak napomáhá normální hladině cukru).

    Postup

    1. Příprava šípků: Omyjte je a zbavte stopek. Sušené šípky se používají bez úprav.
    2. Vaření: Povařte šípky zhruba 30 minut kolem 70–80 °C (při nižší teplotě si zachovají více vitamínu C, ale riziko zkažení je vyšší). Pak nechte 12 hodin luhovat.
    3. Scezení: Sceďte přes plátýnko a propasírujte.
    4. Přidání cukru: Zahřejte výluh a rozpusťte v něm cukr. Přidejte citronovou šťávu a kyselinu citronovou. Pokud použijete med, vmíchejte ho po částečném vychladnutí.
    5. Plnění do lahví: Nalijte do sterilizovaných lahví a skladujte v lednici.

    Užívejte 1–2 lžíce denně, přidávejte do čaje nebo jogurtu. Můžete jím také posílit odvary jako harmonie ledvin, které jsou skvělé pro chladné počasí a oslabenou wei qi (Wei Qi).

    Komentáře
    Vložte svůj komentář Close
    *