Hledat
Česko
Zobrazit katalog
    Menu Close
    Zpět na vše

    Strava podle ročních období: klíč k silné Qi a rovnováze

    Strava podle ročních období: klíč k silné Qi a rovnováze

    Qi potravin a dobrý základ potravin

    Čínské medicíně říkáme, že je důležité jíst kvalitní potraviny, čímž přijímáme kvalitní čchi (Qi). Každá potravina získává energii z přírodních zdrojů jako je slunce, vzduch, půda a náš trávicí systém transformuje potravu na čchi, kterou využívá pro správné fungování těla.

    Proto tak velmi dbáme na kvalitu potravin, které přijímáme. Samozřejmě – když si vypěstuji svoje rajče, nebude stříkané a sakra bude chutnat líp, už jenom proto, že jsem si s tím dal tu práci. Takové rajče má dobrý základ, protože nebylo pěstováno někde pod umělým světlem, ale vidělo Slunce. Můžu jíst vajíčka od slepic z volného chovu nebo od babičky. Procentuálně bude mít tohle vajíčko mírně cholesterolu a i ta slepice bude lepší. Celkově potraviny a saláty, které jsou pěstovány pod umělým světlem, zkrátka nemají dobrý základ.

    Volba kvalitní potraviny, nebo doma vypěstované, dá práci a je někdy dražší, avšak ideální pro dobrý základ qi. U nás doma jíme hodně sezónně – pokud se snažím jíst v sezóně, vybírám potraviny, které jsou zrovna v přirozeném růstu, a doplňkově kupuji exotičtější potraviny. V čistém prostředí obsahují kvalitní energii země, vzduchu a vody, která je pro tělo ideální – zkrátka tak, jak jedli naši předkové.

    No a právě proto, že dostáváme určitou vrozenou esenci v ledvinách po předcích, v čínské medicíně tomu říkáme juanči. V klasické medicíně genetické predispozice. Jsme na to zvyklí a určitě nám to nebude dělat špatně. Potravinových alergií a intolerancí je dnes požehnaně.

    Střevní a zánětlivé problémy

    V poslední době se populaci velmi zvedají procenta různých střevních problémů, chronických zánětů střev, chronových chorob, ulcerózních kolitid a dalších. S čím si v čínské medicíně umíme velmi dobře poradit a minimálně lze velmi zlepšit komfort pacienta.

    Rovnováha jin–jang

    V čínské medicíně se vždy snažíme o rovnováhu mezi jiným a jangem. Měli bychom tedy jíst vyváženě, bez nějakých fanatických stylů – a učím to i své pacienty. Ano, jsme to, co jíme. V dnešní době se velmi klade důraz na masovou produkci. Kvůli ceně i výdělku jsou potraviny často průmyslově zpracované, obsahují aditiva, barviva, konzervanty – zkrátka éčka, která ovlivní jejich vzhled a chuť.

    Viz třeba to rajče – když omylem koupím nějaké z marketu, často nemá valnou chuť, ale je červené, jako by ho temperkou namalovali. Taková potravina poskytuje tělu dostatek výživné čchi, ale slezina, která je nadměrně zatěžována, nefunguje správně – nepřeměňuje čchi. A proto pak býváme unavení.

    Proto v čínské medicíně máme jakési yang sheng fa – pěstování zdravého a rozumného života (viz můj článek na apotekatcm).

    Dietetika podle typu a stavu

    Často pacientům upravuji dietetiku podle jejich typu, ale také podle aktuálního stavu – rozdělujeme potraviny podle teploty, chutí a tropismu (působení na orgán).

    Teplotní povahy potravin

    • Horké: silně prohřívají – vhodné při výrazném prochladnutí, chladném počasí, napadení chladem.
    • Teplé: mírně zahřívají, posilují ledviny a krev.
    • Neutrální: nemají výrazný teplotní efekt.
    • Svlažující: lehce ochlazují, vhodné při horkém počasí a doplňují Yin.
    • Studené: ochlazují – vhodné při horečnatých stavech, nadbytku yang nebo horkosti. Pozor na studený žaludek, zejména ráno.

    Chutě a orgány

    Každá chuť ovlivňuje konkrétní orgány:

    • Srdce (oheň) → hořká
    • Plíce (kov) → pálivá (štíplavá)
    • Slezina (země) → sladká
    • Ledviny (voda) → slaná
    • Játra (dřevo) → kyselá

    Chutě jsou rozděleny na:

    • Jangové (pálivá, sladká) – zahřívají, stoupají.
    • Yin (slaná, hořká, kyselá) – chladné, klesající.

    Ve stravě by měla dominovat sladká chuť – posiluje střed a slezinu, která je často vyčerpaná. Ostatní chutě ji doplňují, ale bez extrému.

    Podrobný rozbor chutí

    • Hořká: ochlazuje, vyživuje srdce, odvádí vlhkost.
    • Slaná: podporuje ledviny, vodu.
    • Pálivá: ovlivňuje plíce, rozhýbává čchi, otevírá póry, podporuje pocení.
    • Sladká: posiluje slezinu, zadržovací funkci, pomáhá předcházet prolapsům.
    • Kyselá: vyživuje játra, změkčuje, doplňuje tekutiny, „svírá čchi“.

    Potraviny podle kategorií

    Obiloviny

    Obecně vyživují slezinu a žaludek, doplňují čchi a jang; mají sladkou a neutrální povahu.

    Zelenina

    Obvykle svěží a chladné povahy, tropismus hlavně ke slezině a žaludku (ale často i dalším orgánům). Pozor na syrovou zeleninu – nadměrná konzumace může ochladit žaludek a oslabit slezinu.

    Ovoce

    Chladné, osvěžující – působí na slezinu, žaludek a plíce. Vhodné v horkém počasí.

    Maso

    Důležité pro bílkoviny. Maso podporuje tvorbu jangu, čchi a krve. Preferuji maso z farmy (např. kráva z pasen). Doporučuji vývary z tmavého masa.

    Luštěniny

    Neutrální a lehce osvěžující, sladké – působí na slezinu, žaludek, pomáhají doplňovat čchi a krev.

    Mléčné produkty

    Chladné povahy – mohou ochladit žaludek. Nechte jogurt odstát po vytažení z lednice. Působí na slezinu, žaludek, srdce; uklidňují jícnu, ale pozor při refluxu. Příznivé na dýchací systém – v Číně používají u respiračních potíží, ale u nás je mléka spíše přebytek. U kašle a hlenu doporučuji raději odvar harmonie plic.

    Tuky a oleje

    Vyživují a zvlhčují, ale mohou vést ke stagnaci hlenu a vlhkosti. Vyhněte se přepáleným tukům, které podporují chronické záněty. Dbejte na přiměřenost.

    Ořechy a semena

    Neutrální a teplé povahy – podporují ledviny a imunitu. U chronických střevních zánětů mohou být nevhodné.

    Koření

    Typ koření se volí podle případu – některé prohřívají, jiné ochlazují.

    Vajíčka

    Podporují tvorbu krve, výživu yin, zvlhčují – působí na slezinu a žaludek. Bílek podporuje plíce, žloutek srdce a ledviny.

    Nápoje

    Obecně voda je neutrální – vyživuje yin, odstraňuje horké toxiny. Ideálně pít vlažnou vodu s citronem.

    Alkohol

    Pálivé, podporuje trávení a krev – v rozumné míře. Nadměrné množství vytváří vlhké horko. Staří doktoři doporučovali alkalické pivo pro žlučník, doplněné odvary jako harmonie žaludku nebo li dan wan. Osobně si pamatuji: „nepijeme, aby jsme se opili, ale aby jsme se povznesli“.

    Káva

    Odvádí vlhkost a doplňuje energii. Ve velké míře utlumuje a způsobuje horkost jater. Osobně používám špaldové kafe. Tradiční turek může zhoršit střevní problémy – zejména při zánětu. Není vhodná u zánětu močového měchýře, kde je potřeba chránit ledviny.

    Čaj

    Zelený – osvěžující, ochlazuje horko. Černý – podporuje trávení a oběh. Bylinné čaje – záleží na konkrétních bylinách (např. odvary Rinenkai dle pěti elementů).

    Džusy a šťávy

    Osvěžující a sladké, ale obsahují hodně cukru. Ochlazují horko, doplňují tekutiny. Raději ředit – u dětí je lepší voda než džusy. Příjem sladkého přiměřeně.

    Příprava potravin

    • Vaření: podporuje teplou povahu jídla (ideální v pomalých keramických hrncích, přidáním čínských bylin zachová léčivé látky).
    • Dušení: vhodné – přidává jang do jídla.
    • Vaření v páře: neutrální – vhodné při suchosti.
    • Opékání, grilování, smažení, uzení: prohřívá, ale produkuje horký toxin a přepálené tuky – občas v pořádku, pokud nemáte akutní problém (v takovém případě raději vyhnout se opékanému a podpořit trávení odpovídajícími odvary).

    Strava podle ročních období

    Zima

    Důležité je zahřívat – vhodné jsou vývary a potraviny s mírně prohřívací povahou.

    Jaro

    Doporučuji houby (mírně prohřívají a doplňují), po vymizení ranných mrazítek je možné začít s detoxikací – pampelišky, kopřiva, klíčky, salát. Nevhodná jsou slaná a těžká jídla, která oslabují slezinu a ledviny.

    Léto

    Vhodné jsou ovoce, zelenina a ochlazující potraviny. Nevhodné jsou příliš studené nápoje a mléčné výrobky, obzvlášť ráno – oslabují slezinu. Dodržujte pitný režim, zejména děti a starší osoby.

    Babí léto

    Hodí se neutrální potraviny, sladké chuti – například obilniny a jáhly. Vyhýbejte se příliš pálivému a kořeněnému jídlu.

    Podzim

    Je čas sbírat energii a připravovat se na zimu – vhodné jsou vývary, kořenová zelenina, dušené maso, polévky, fazole, rýže.

    Závěrem

    Silnou slezinu a harmonii ve vašem středu přeje Němec Tomáš.

    Zdroje:

    Komentáře
    Vložte svůj komentář Close
    *