Hledat
Česko
Zobrazit katalog
    Menu Close
    Zpět na vše

    Příprava bylin TČM

    Příprava bylin  TČM

    Fytoterapie a způsoby přípravy bylin v tradiční čínské medicíně

    Fytoterapie, tedy léčba bylinami, je jedním z hlavních a neoddělitelných pilířů TČM. K léčbě využívá několik set druhů bylin, hub a minerálů, obecně označovaných jako "yao". Recepty jsou sestavovány dle působení jednotlivých bylin (tropismus) a mohou být připraveny ve formě tablet, sáčků na odvar, lyofilizovaných směsí, biomasy nebo jednodruhových bylinných kombinací.

    Pilulky (Wan) – nejjednodušší forma užívání

    Pilulky jsou v Evropě nejběžnější formou podávání bylin, protože se snadno užívají. V případě problémů s polykáním je lze rozdrtit, zalít teplou vodou nebo přidat do příkrmu.

    Pilulky se připravují z prášku lisováním s trochou tekutiny, medu nebo pasty z rýžové či pšeničné mouky. Výhodou je pomalejší vstřebávání a snadné skladování.

    Pilulky v tradiční čínské medicíně

    Čaje (Cha, Tang) – odvary a bylinné směsi

    Čajové odvary jsou tradiční metodou užívání bylin. Běžná příprava:

    • Byliny namočíme na 30–60 minut.
    • Vaříme na mírném ohni 40 minut.
    • Některé sušené byliny se vaří kratší dobu (12–30 minut).
    • Některé byliny se přidávají až ke konci (např. 5 minut před dovařením).
    Příprava čajového odvaru

    Odvary – silnější bylinné extrakty

    Odvary mají intenzivnější účinky, ale jejich příprava je složitější. Často mají hořkou chuť kvůli obsahu silic a účinných látek (např. huang qi, dangguishen). Typicky hořké jsou obvykle kořeny, např. pampeliška.

    Příprava odvaru

    Lyofilizované byliny a další metody zpracování

    Občas používám i lyofilizované byliny, které si zachovávají velké množství účinných látek díky šetrnému sušení mrazem. Jemně mletý prášek z bylin lze snadno rozmíchat ve vodě a vypít, přidat do teplého čaje nebo dokonce použít jako základ pro masti, které se aplikují na kůži při některých kožních problémech. Výhodou lyofilizovaných bylin je delší trvanlivost a snadnější dávkování.

    Podobně granule jsou koncentrovaný extrakt z bylin, který se vyrábí sušením tekutého odvaru. Při užívání stačí zalít horkou vodou, což je rychlá a praktická forma. Díky tomu si zachovávají léčivé vlastnosti, ale zároveň je jejich příprava méně náročná než klasické odvary.

    Metody zpracování bylin

    • Rostlinné extrakty – Extrakty vznikají dlouhým vařením bylin ve vodě nebo oleji, dokud nezískají lepkavou, sirupovou konzistenci. Takové extrakty lze užívat vnitřně neboaplikovat přímo na pokožku při různých potížích.
    • Granuláty – Granule se vyrábí odpařením tekutého odvaru bylin, kdy se odstraní voda a zůstane koncentrovaná účinná látka. Poté se přidají potřebné přísady a směs se zformuje do malých kousků nebo se jemně namele na prášek.
    • Sušené bylinyNejčastější forma zpracování, kdy se byliny nechají přirozeně vyschnout nebo se suší v kontrolovaných podmínkách. Sušené byliny se pak používají pro výrobu čajů, tinktur, mastí nebo sirupů.
    • Tinktury – Tinktury vznikají macerací bylin v alkoholu, což umožňuje extrahovat účinné látky. Tato forma jekoncentrovanější než běžné odvary a vydrží velmi dlouho.
    • Sirupy – Sirupy se vyrábí zahuštěním bylinných výluhů v cukerném koncentrátu. Často se kombinují s medem nebo ovocnými šťávami, což zlepšuje chuť a zvyšuje jejich účinnost.
    • Oleje – Byliny se louhují v oleji, čímž se z nich extrahují léčivé látky. Takto vzniklé oleje a balzámy se používají především na svalové napětí, bolesti kloubů, rány nebo regeneraci pokožky. Obklady s bylinnými oleji lze aplikovat také na hrudník při dýchacích obtížích. Důležité je však vyhnout se kontaktu se sliznicemi a očima.

    Recept na základní polévku pro posílení organismu

    Suroviny:

    • 1 polévková lžíce sezamového (nebo olivového) oleje
    • 1 nakrájená cibule
    • 5 g kozince
    • 15 g oloupaného, nastrouhaného zázvorového kořene
    • 4 malé brambory
    • 1 mrkev
    • 1 pastinák
    • 1 litr vody

    Příprava: Na rozehřátém oleji osmahneme cibuli a zázvor, přidáme ostatní suroviny a několik minut opékáme. Přilijeme vodu a vaříme hodinu (nebo v pomalém hrnci delší dobu). Nakonec přidáme nasekanou petržel, špetku soli a černý pepř.

    Tradiční čínská polévka

    Úprava pro specifické potřeby

    Pro posílení čchi a lepší trávení:

    • 10 g ženšenu
    • 10 g žlutého tragantového kořene
    • 3 g mandarinkové kůry (gen pi)
    • 6 g kardamonu
    • 2 šálky vody.

    Vaříme zvlášť, dokud se tekutina nesvaří na polovinu, poté přidáme k původní polévce a povaříme 5 minut.

    Pro posílení krve:

    • 10 g čínské anděliky
    • 12 g plodů liči

    Vaříme ve 2 šálcích vody, dokud se tekutina nesvaří na polovinu. Přidáme do polévky a vaříme dalších 5 minut.

    Pokud si nejste jisti, vždy doporučuji konzultaci s praktikem TČM.

    Zpracoval: Tomáš Němec

    Komentáře
    Vložte svůj komentář Close
    *