Hořké potraviny v TCM patří do elementu ohně a podporují tok čchi dolů. Pomáhají správnému toku žluči, podporují trávení a ochlazují. Hořké bylinky, jako žlučníkový čaj, předcházejí žlučníkovým kamenům. Potraviny s hořkou chutí zahrnují salátovou zeleninu, čekanku, kopřivu a pampelišku. Některé hořké potraviny, jako káva, červené víno a kakao, mají teplou povahu a chrání před stagnací vlhkosti.
Pampeliška -úterý 26. dubna 2022 Pampeliška lékařská, známá také jako smetánka lékařská, má hořkou a osvěžující chuť. Má tropismus na játra, žaludek a močový měchýř. Pampeliška má močopudné účinky a pomáhá odstraňovat svědění kůže, vyrážky a usazeniny v žaludku. Je také užitečná při problémech s játry, žlučníkem a trávením. Může se používat neupravená, sušená, ve formě tinktur nebo sirupů. Při užívání je vhodné dbát na individuální potřeby a konzultovat s odborníkem čínské medicíny.