
V létě a v těchto horkých dnech je dobré vyhýbat se prohřívacím potravinám. Nejvíce v tomto období trpí lidé inklinující k horkosti, tedy typu ohně. Je tedy potřeba ochlazovat obvykle zemitě hořkým, svlažovat a rotit tekutiny. Vyloučit horkost a posílit čchi (Qi) plic a slezinu. Po ránu však pozor na zachlazení žaludku při přemíře chladných potravin.
Z pohledu čínské medicíny horko krade čchia jin (Yin), protože v létě převažuje energie ohně. V tomto období je důležité dávat pozor na srdce, čchi léta je totiž spjata s čchi srdce a tenkým střevem. Měli bychom tedy dbát na dostatek tekutin vyživujících právě jin. Jíst lehčí jídla, jako ryby, mořské plody, řasy, ovoce, zelenina, saláty atd.
Z pohledu chutí naleží létu hořká chuť, a proto velmi rád používám v tomto období byliny a odvary obsahující hořčiny – v tomto případě odvary jako harmonie žaludku, který mimo jiné obsahuje zeměžluč, velmi dobře stahující horkost dolů. Hořká chuť také vysušuje, proto je třeba ji kombinovat s bylinami vyživujícími jina zvednout pitný režim.
Stejně jako v těhotenství, víno, káva či tvrdý alkohol vysušují totiž jina plod. Menší zlo je pivo v přiměřené míře, to také obsahuje vitamín B, proto pivo dělá hezká těla. Vyloženě nevhodný je třeba zázvor, kari, skořice, hřebíček. Naopak saláty, melouny, okurky, pampeliška, zeměžluč, pelyněk, oregano, zelený čaj, artyčok, rajčata, polníček a mnohé další jsou vhodné. Připravujte prostě jednodušší jídla. Paradoxně bychom se měli vyhnout grilovanému, to je trošku boj, viz dietetika podle 5 elementů (Wu Xing).
Životní styl a strava v létě
V letním období jsou dlouhé dny a kratší noci, proto jsme schopni udělat více práce a mít dost energie, přestože později uleháme, a lépe to snášíme. Nevadí jít spát později, ale pozor na neřest naší doby, večerní koukání do telefonu nebo tabletu. Vytváříte si špatný návyk z modrého světla, mohou bolet oči, hlava a rovněž můžete být unavenější. Zkuste raději číst knihu. Časem zjistíte, podobně jako já, že kouzlo a vůně tištěné knihy má své. Snažte se udržovat tělo v harmonii, můžete také cvičit třeba čchi-kung (Qi Gong).
Vhodné chladivé potraviny a jejich účinky
Z typické zeleniny lze použít třeba brokolici (Xi Lan Hua). Je totiž chladné povahy. V létě pomáhá i na úpal, často ji používáme spolu s chryzantémou na záněty očí. Příznivě působí na mozek. Má hodně vitaminů A, C, B. To napomáhá trávení. Pouze pozor u snížené funkce štítné žlázy, tam může podpořit shluky (struma).
Čínské zelí – paj cchien (Bai Cian) má také chladnou povahu. Používá se při zánětu a při hnisavých infektech. Svlažuje střeva a obsahuje látky známé jako Cruciferacea, které brání vzniku nádorů. Ochlazuje a svlažuje.
Rajčata – fan čchie (Fanqie) jsou chladné povahy a kyselé chuti. Vyživují jina tekutiny, svlažují plíce a odstraňují suchost. Ochlazují plíce, pročisťují žaludek a oheň jater, což je velmi nápomocné u vysokého tlaku a bolestí hlavy.
Ředkvička – laj fu (Laifu) je též chladné povahy a ostré chuti. Svlažuje plíce a odstraňuje stagnace hlenu (Tán Zhì). Preventivně působí na viry a bakterie, typicky u chrapotu a hlasivek. Ve starých čínských herbářích také najdete recept na žlučníkové kameny – ředkvičky nastrouhat 3× denně. Pozor, nenahrazuje předpisy jako li dan wan či harmonie žaludku. Při potížích se žlučníkem nepodceňte stav slinivky a navštivte terapeuta tradiční čínské medicíny (TČM).
Řeřicha – si jang cchaj (Xiyangcai) je chladné povahy a hořké chuti. Působí diureticky. Pročišťuje plíce, žaludek, močový měchýř, doplňuje čchi (Qi) a krev. Ochlazuje hrdlo, napomáhá při žloutence, hlenech v plicích, bolestech v krku. Také odstraňuje zápach z úst. Je to velký zdroj vitamínu C, betakarotenu a vápníku.
Jablko – pching kuo (Pingguo) je chladné povahy a kyselé chuti. Ochlazuje horkost, v létě tedy super. Svlažuje a doplňuje tekutiny. Jinově vyživuje plíce a odstraňuje oheň. Snižuje vysoký cholesterol (rád ho kombinuji s jerlínem a fermentovanou červenou rýží). Pomáhá játrům a žlučníku.
Grapefruit – jou (You) má chladnou povahu a kyselou chuť. Ochlazuje, zlepšuje chuť k jídlu. Má detoxikační účinky. Je dobrý po nadmíře alkoholu, ale nezneužívat. Posiluje dásně a cévy. Odvar z dužiny, bílé kůry v odvaru harmonie žaludku snižuje horečku. Semena působí antibioticky, dělají se z nich mnohá léčiva.
Citron – ning men (Ningmen) je chladné povahy a kyselé chuti. Používá se také při kašli a nachlazení. Pomáhá při průjmech. Snižuje tlak a pomáhá trávení. Zevně lze použít obkladově při bolesti krku, ale také na rány či vředy.
Moruše – sang šen (Sangshen) je chladné povahy a sladké chuti. Moje oblíbená plodina – roste mi na zahradě a milují ji děti, chutná jako žvýkačka. Vyživuje jin. Léčí choroby z větru. Skvělá u paralýz, vředů, zvýšeného cukru, šedivění vlasů, tinitu, bolestí kloubů a suchého kašle. No není geniální? Je to také jedna z císařských bylin v odvaru Harmonie Plic.
Hruška – li (Li) je chladné povahy a sladké chuti. Svlažuje plíce a pročišťuje horkost a hleny. Už naše babičky ji používaly při zácpě spolu se švestkami. Pomáhá při plnosti a horkosti žaludku. Je doporučována při kožních problémech. Pozor, ne u průjmů a chladových obtížích.
Švestka – li ču (Lizshu) je chladná, kyselé chuti. Působí na játra, ochlazuje horko a oheň. Fajn na zácpu a u zhoršených jaterních testů. V tradiční čínské medicíně (TČM) se používají také švestky ume z japonské slivoně, nakládají se do soli, nebo existuje ume ocet, ten je fajn třeba u horkosti žaludku stoupající vzhůru. Podporují trávení a jsou dobré při refluxu. Pozor, běžné švestky odvádějí vápník, neužívat v nadměrném množství, pozor u průjmů.
Okurka – chuang kua (Huanggua) je chladné povahy a sladké chuti. Zklidňuje ducha, svlažuje, odvádí horkost. Působí močopudně, je skvělá za horkého počasí, zvlhčuje plíce a je fajn i k obkladům kůže. To platí i při popáleninách. Je dobrá pro slinivku a tlusté střevo. Obsahuje hodně vody a tiší žízeň.
Jahody – jang mej (Yangmei) mají vyrovnanou povahu a sladkou chuť. Povzbuzují chuť k jídlu. Odstraňují chrapot. Obsahují křemík a vitamín C. Ve starých receptech Hildegardy z Bingenu se píše, že jahody rostou těsně nad zemí a jsou obklopeny hnilobným vzduchem, což není vhodné ani pro zdravé. Je velký rozdíl u jahod ze zahrádky a jahod z velkopěstíren z marketu.
Výrobní proces a kvalita potravin
Vždy se zajímejte o výrobní proces.
Vždy dbejte na dobrou esenci i u zeleniny a ovoce. Bude-li nějaký salát růst pod zářivkami a neuvidí slunce, rozhodně nebude mít stejný prenatální základ jako salát z domácí zahrádky. Stejně tak jako vajíčko od slepice z klece bude mít o mnoho horší kvalitu a více cholesterolu než od slepičky z kurníku od babičky.
Příprava různých salátů a kombinací těchto ochlazujících potravin je již na vás. Je i mnoho ochlazujících bylin a směsí tradiční čínské medicíny (TČM), při výběru a vhodnosti přímo pro vás vám velmi pomůže praktik čínské medicíny. O nějaký zajímavý ochlazující recept se klidně podělte v komentářích a na našem facebooku apotekatcm.
Příjemné léto a pohodové prázdniny vám přeje Tomáš Němec a tým Apotekatcm