Hledat
Česko
Zobrazit katalog
    Menu Close
    Zpět na vše

    Letní horko a čínská medicína

    Letní horko a čínská medicína

    V leté a těchto hicech je dobře vyhýbat s e potravinám prohřívacím . Nejvíce v tomto období trpí lidé inklinující k horkosti tedy typu ohně. Je tedy potřeba ochlazovat obvykle zemitě hořkým, svlažovat a rotit tekutiny. Vyloučit horkost a posílit čchi plic a slezinu. Po ránu však pozor na zachlazení žaludku při přemíře chladných potravin.

    Z pohledu čínské medicíny horko krade QI a YIN, protože v leté převažuje energie ohně. V tomto období je důležité dávat pozor na srdce, QI léta je totiž spjata s Qi srdce a tenkým střevem. Měli bychom tedy dbát na dostatek tekutin vyřizujících právě YIn. Jíst lehčí jídla, jako ryby, mořské plody, řasy, ovoce, zelenina, saláty atd.

    Z pohledu chutí naleží létu hořká chuť a proto velmi rád používám v tomto období byliny a odvary obsahující hořčiny v tobro případě odvary jako harmonie žaludku, který mimo jiné obsahuje zeměžluč velmi dobře stahující horkost dolů. Hořká chuť také vysušuje, proto je třeba ji kombinovat s bylinami vyživujícími YIn a zvednout pitný režim.

    Stejně jako v těhotenství, víno, káva či tvrdý alkohol vysušují totiž YIN a plod. Menši zlo je pivo v přiměřené míře, to také obsahuje vitamín B, proto pivo dělá hezká těla. Vyloženě nevhodný je třeba zázvor, kari, skořice, hřebíček. Naopak saláty, melouny, okurky, pampeliška, zeměžluč, pelyněk, oregano, zelený čaj, artyčok rajčata, polniček, a mnohé další jsou vhodnými. Připravujte prostě jednodušší jídla. Paradoxně bychom se měli vyhnout grilovanému, to je trošku boj, viz. dietetika podle 5 elementu.

     

     

    V letním období jsou dlouhé dny a kratší noci, proto jsme schopni udělat více práce a mít dost energie přesto že později uleháme a lépe to snášíme. Nevadí jít spát později, ale pozor na neřest naší doby, večerní koukání do telefonu nebo tabletu. Vytváříte si špatný návyk z modrého světla, mohou bolet oči, hlava a rovněž můžete být unavenější. Zkuste radeji číst knihu, časem zjistite podobně jako já, že kouzlo a vůně tištené knihy má své. Snažte se udržovat tělo v harmonii, můžete také cvičit třeba QI KUNG.

    Z typické zeleniny lez použit třeba Brokolici-(xilanhua) Je totiž chladné povahy. V lete pomáhá i na úpal. často ji používáme spolu s chrizantémou na záněty očí. Příznivě působí na mozek. Má hodně vitamínu a A, C, B. to napomáhá trávení. Pouze pozor u snížene štítné žlázy tam ne muže podpořit shluky(struma).

    Čínské zeli (baician) má také chladnou povahu. POUŽÍVÁ se při zánětu a při hnisavých infektech. Svlažuje střeva a obsahuje látky známé jako Cruciferacea které brání vzniku nádorů. Ochlazuje a svlažuje.

    Rajčata (fanqie) Jsou chladné povahy kyselé chuti. Vyživují Yin a tekutiny svlažují plice a odstraňují suchost. Ochlazují plíce pročisťují žaludek a oheň jater což je velmi nápomocno u vysokého tlaku a bolestí hlavy.

    Ředkvička (laifu)Téže chladné povahy a ostré chuti. Svlažuje plice odstraňuje stagnace hlenu. Preventivně působí na viry a bakterie typicky u chrapotu a hlasivek. ve starých čínských herbářích taky najdete recept na žlučníkové kameny. Ředkvičky nastrouhat 3x denně. Pozor nenahrazuje předpisy jako li dan van či harmonie žaludku. Pozor u žlučníku nepodcente slinivku a navštivte terapeuta tčm.

    Řeřicha (nať xiyangcai) chladné povahy hořké chuti. Působí diureticky. Pročišťuje plíce, žaludek , močový měchýř, doplňuje čchi a krev. Ochlazuje hrdlo napomáhá při žloutence, hlenech v plicích , bolesti v krku. Také odstranuje zápach z ůst. Je to velký zdroj vitamínu C, betakarotenu a vápníku.

    Jablko (pingguo)chladná povaha chuť kyselá . Ochlazuje horkost v létě tedy super. Svlažuje a doplňuje tekutiny. Yinově vyživuje plíce a odstraňuje oheň. Snižuje vysoký cholesterol (rád ho kombinuji s jerlínem a fermentovanou červenou rýží). Pomáhá játrům a žlučníku.

    Grapefruit (you) Chladná chuť kyselá povaha. Ochlazuje zlepšuje chuť k jídlu. Má detoxikační účinky. Je dobrý po nadmíře alkoholu ale nezneužívat. posiluje dásně a cévy. Odvar z dužiny, bílé kůry v odvaru harmonie žaludku snižuje horečku. Semena působí antibioticky dělají se z nich mnohá léčiva.

    Citron (Ningmen) chladné povaha kyselá chuť.) Používá se také při kašli a nachlazení. Pomáhá při průjmech. Snižuje tlak a pomáhá trávení. Zevně lze použít obkladově při bolesti krku ale také na rány či vředy.

    Moruše (sangshen)Chladná povaha sladká chuť. Moje oblíbená plodina roste mi na zahradě a milují ji děti chutná jak žvýkačka. Vyživuje Yin. Léčí choroby z větru. Skvělá u paralýz, vředů zvýšeného cukru ,šešivění vlasů, tinitu, bolesti kloubu a suchého kašle. No není geniální? Je to také jedna z císařských bylin v odvaru Harmonie Plic.

    Hruška (li) Chladná povaha sladká chuť. Svlažuje plíce a pročišťuje horkost a hleny . Už naše babičky ji používaly při zácpě spolu se švestkami. Pomáhá při plnosti a horkosti žaludku. Je doporučována při kožních problémech. Pozor ne u průjmů a chladových obtížích.

    Švestka (lizshu) Chladná chuť kyselá povaha. Působí na játra ochlazují horko a oheň. Fajn na zacpu a u zhoršených jaterních testů..V Tčm se použivaji taká švestky ume z Japonské slivoně. Nakládaji se do soli nebo existuje ume ovet ten je fajn třeba u horkosti žaludku stoupající vzhůru. Podporují trávení a jsou fajn u refluxu. Pozor běžné švestky odvádí vápník. neuživat v nadměrný množství pozor u průjmů.

    Okurka(huanggua) Chladné povahy sladké chuti. Zklidňuje ducha svlažuje odvádí horkost. Působí močopudně, je skvělá za horkého počasí zvlhčuje pilce a je fajn a obklady kůže. To platí i při popáleninách. Je dobrá pro slinivku a tlusté střevo. Obsahuje hodně vody a tišší žizeň.

    Jahody (yangmei) vyrovnaná povaha ohazují a mají sladkou chuť. Povzbuzují chuť k jídlu. Odstraňují chrapot. Obsahují křemík a vitamín C. Ve starých receptech Hildegardy z Bingenu se píže, že jahody rostou těsně nad zemí a jsou obklopeny hnilobným vzduchem. Což není vhodné ani pro zdravé. Je velké rozdíl u jahod ze zahrádky a jahod z velkopěstíren z marketu.

    Vždy se zajímejte o výrobní proces.

    Vždy dbejte na dobrou esenci i u zeleniny a ovoce. Bude li nějaký salát růst pod zářivkami a neuvidí slunce rozhodně nebude mít stejný prenatální základ jako salat z domácí zahrádky. Stejně tak jako vajíčko od slepice z klece bude mi o mnoho horši kvalitu a vice cholesterolu než od slepičky z kurníku od babičky.

    Příprava různých salátu a kombinací těchto ochlazujících potravin je již na vás. Je i mnoho ochlazujících bylin a směsí čínské medicíny, při výběru a vhodnosti přímo pro vás vám vemni pomůže praktik čínské medicíny. O nějaký zajímavý ochlazujíci recept se klidně podělte v komentářích a na našem facebooku apotekatcm.


    Příjemné léto a pohodové prázdniny vám přeje Tomáš Němec a tým Apotekatcm

    Komentáře
    Vložte svůj komentář Close
    *