
Kukuřice (Yishuhhu) je vyrovnané neutrální povahy, sladké chuti.
Tropismus: žaludek, močový měchýř
Účinky: Doplňuje čchi, pročišťuje horkost, doplňuje yin a odvádí vlhkost.
Kukuřice v období pozdního léta
Žaludek náleží k elementu země, a právě teď, v období pozdního léta, je vhodné ho posilovat. Stejně jako v přírodě nastává změna ročních období, i v našem těle fungují biologické hodiny. Element země transformuje látky přijímané z potravy na látky tělu vlastní. Kukuřice právě dozrává a může být v tom nápomocná. Její sladká chuť harmonizuje, posiluje slezinu a žaludek a také vyživuje při stavech prázdnoty, vytváří čchi (Qi).

Kukuřice a výživa
Kukuřice dobře zasytí a doporučuji ji více zařadit do jídelníčku lidem s nadváhou. Ale pozor na množství másla. Ideální tepelná úprava je vaření nebo dušení na páře. Ač čínská medicína v létě grilování nedoporučuje, grilovaná kukuřice je možná menší zlo. Ruku na srdce – kdo si v létě občas nezahřeší grilovačkou?
Kukuřice a její vliv na zdraví
Kukuřice také vyživuje srdce a posiluje ledviny. Ve starých textech se píše, že ledviny jsou kořenem stromu, zatímco vlasy jsou jeho listím. Kukuřice tedy působí příznivě na vlasy a diuretickým efektem pročišťuje ledviny. V herbářích bývá doporučována při ledvinových či žlučových kamenech. Ovšem nenahrazuje předpisy TČM jako Li Dan Wan či Polyporus, ani řádnou anamnézu. Přesto správná dietetika nikdy neuškodí.
Recepty s kukuřicí
Při nedostatku ve slezině a žaludku, nechutenství a únavě:
Připravte kukuřičnou kaši s bílou rýží. Rád přidávám kustovnici čínskou (goji) jako antioxidant a posilu při únavě. Při nechutenství přidávám kozinec (Huang Qi) – je to skvělé!
Při obtížích s močením a otocích:
Uvařte a snězte čerstvou kukuřici (ideálně bio). Lze kombinovat s houbou pornatkou (Polyporus) v odvaru, který vařte aspoň 20 minut.

Kukuřičné vlasy
Povaha: svěží
Chuť: sladká
Tropismus: slezina a žaludek
Jemně pročišťují vlhkou horkost. Užívají se v odvaru s polyporem (houba, která odvádí vlhkost).
Kukuřice v klasické (západní) medicíně:
Obsahuje škrob, proteiny, tuky, železo (Fe), vápník (Ca), vitaminy B6, B1, B2 a organické kyseliny.
Upozornění:
Pokud jíme převážně a fanaticky jen kukuřici, může dojít k nedostatku niacinu, což vede k encefalopatii a zánětlivým onemocněním mozku. Proto je vhodné kukuřici kombinovat s luštěninami, houbami a odvary. Také si dejte pozor, aby kukuřice nepocházela z půdy obsahující pesticidy, raději volte kvalitní zdroj.

Zpracoval Němec Tomáš
Zdroje
Studium TČM v Hradci a Praze.