Hledat
Česko
Zobrazit katalog
    Menu Close
    Zpět na vše

    Kukuřice okem praktika čínské medicíny

    Kukuřice okem praktika čínské medicíny

    Kukuřice (Yishuhhu) je vyrovnané neutrální povahy, sladké chuti.
    Tropismus: žaludek, močový měchýř
    Účinky: Doplňuje čchi, pročišťuje horkost, doplňuje yin a odvádí vlhkost.

    Kukuřice v období pozdního léta

    Žaludek náleží k elementu země, a právě teď, v období pozdního léta, je vhodné ho posilovat. Stejně jako v přírodě nastává změna ročních období, i v našem těle fungují biologické hodiny. Element země transformuje látky přijímané z potravy na látky tělu vlastní. Kukuřice právě dozrává a může být v tom nápomocná. Její sladká chuť harmonizuje, posiluje slezinu a žaludek a také vyživuje při stavech prázdnoty, vytváří čchi (Qi).

    Muž kráčící kukuřičným polem

    Kukuřice a výživa

    Kukuřice dobře zasytí a doporučuji ji více zařadit do jídelníčku lidem s nadváhou. Ale pozor na množství másla. Ideální tepelná úprava je vaření nebo dušení na páře. Ač čínská medicína v létě grilování nedoporučuje, grilovaná kukuřice je možná menší zlo. Ruku na srdce – kdo si v létě občas nezahřeší grilovačkou?

    Kukuřice a její vliv na zdraví

    Kukuřice také vyživuje srdce a posiluje ledviny. Ve starých textech se píše, že ledviny jsou kořenem stromu, zatímco vlasy jsou jeho listím. Kukuřice tedy působí příznivě na vlasy a diuretickým efektem pročišťuje ledviny. V herbářích bývá doporučována při ledvinových či žlučových kamenech. Ovšem nenahrazuje předpisy TČM jako Li Dan Wan či Polyporus, ani řádnou anamnézu. Přesto správná dietetika nikdy neuškodí.

    Recepty s kukuřicí

    Při nedostatku ve slezině a žaludku, nechutenství a únavě:
    Připravte kukuřičnou kaši s bílou rýží. Rád přidávám kustovnici čínskou (goji) jako antioxidant a posilu při únavě. Při nechutenství přidávám kozinec (Huang Qi) – je to skvělé!

    Při obtížích s močením a otocích:
    Uvařte a snězte čerstvou kukuřici (ideálně bio). Lze kombinovat s houbou pornatkou (Polyporus) v odvaru, který vařte aspoň 20 minut.

    Kukuřičné vlasy

    Kukuřičné vlasy

    Povaha: svěží
    Chuť: sladká
    Tropismus: slezina a žaludek
    Jemně pročišťují vlhkou horkost. Užívají se v odvaru s polyporem (houba, která odvádí vlhkost).

    Kukuřice v klasické (západní) medicíně:
    Obsahuje škrob, proteiny, tuky, železo (Fe), vápník (Ca), vitaminy B6, B1, B2 a organické kyseliny.

    Upozornění:
    Pokud jíme převážně a fanaticky jen kukuřici, může dojít k nedostatku niacinu, což vede k encefalopatii a zánětlivým onemocněním mozku. Proto je vhodné kukuřici kombinovat s luštěninami, houbami a odvary. Také si dejte pozor, aby kukuřice nepocházela z půdy obsahující pesticidy, raději volte kvalitní zdroj.

    Mix kukuřice a luštěnin

    Zpracoval Němec Tomáš

    Zdroje

    Studium TČM v Hradci a Praze.

    Komentáře
    Vložte svůj komentář Close
    *