Nedostatek čchi a horkost v ohni jater mohou být způsobeny emočním vypětím, přepracovaností a nesprávnou stravou. Projevy zahrnují blokády jater, noční přemítání, bolesti hlavy a trávicí potíže. Cvičení qi kung a strava s dobře stravitelnými jídly pomáhají posilovat čchi a střed. Vyhněte se alkoholu a ostrým, horkým potravinám, které podráždí játra.
Podzim je obdobím očisty a posílení těla. Doporučuje se používat byliny a potraviny, které vyživují plíce a tlusté střevo. Chlad a chladný vítr mohou způsobit různá onemocnění. Doporučuje se pít prohřívací tekutiny a jíst potraviny s mírně pálivou chutí.
Tento článek se zaměřuje na posílení sleziny v období přelomu podzimu a zimy. Během této doby je vhodné upravit stravovací návyky a zvolit potraviny, které podporují zdraví sleziny. Uvádím několik doporučení: Omezte konzumaci surových potravin a šťáv, jelikož mohou v této fázi zatížit slezinu. Prvek země, spojený s tímto obdobím, můžete posílit konzumací potravin jako je celer, kopr, vojtěška a další. Doporučuje se také zařadit potraviny, které podporují krvetvorbu, jako je červená řepa.