
Horké potraviny jako jehněčí, česnek, kurkuma, skořice, muškát, ale i prohřívací nápoje, působí na tělo prohřátím jangu (yangu) a tím posilují obranyschopnost. Jejich hlavní úkol je, aby nedocházelo k prochladnutí a následnému stavu chladu. Pokud totiž mají orgány dostatek tepla, které napomáhá správné funkci, čchi (Qi) může volně proudit. Pokud dochází ke ztrátě tepla na základě prochladnutí či z požívání nadměrného množství chladné potravy, dochází ke stagnaci čchi. Začíná-li nás obtěžovat například rýma, pomohou teplé tekutiny a fytoterapie (Zhōng Yào Liáo Fǎ) TCM s uvolněním stagnace chladného hlenu (Tán Hán Zhì). V případě povrchového napadení (Biǎo Xié), akutního prochladnutí, rozlámanosti po těle a prvopočátcích chřipky a nachlazení se jedná o napadení chladným větrem. V těchto situacích může pomoci tradiční směs Chuanxiong Chatiao San, která podporuje uvolnění blokád, zahřívá organismus a pomáhá obnovit rovnováhu těla.
Vždy platí, že čím dříve otevřeme povrch (Jiě Biǎo) prohřátím a odstraníme škodlivinu v prvních příznacích, tím rychleji docílíme úspěchu. Snaha je také podpořit pocení. Pozor, častá chyba, kterou pozoruji, je dát si nejdřív např. zázvorový čaj a poté vyrazit někam ven do chladu.
Kdy se prohřívací potraviny nepoužívají
Prohřívací potraviny se zpravidla nepoužívají u stavu plné horkosti, jako je např. horečka, astma, alergie, akné, yangové otoky či ekzémy. Nepoužívají se ani u prázdné horkosti, například při klimakteriu. Ostré a prohřívací potraviny jsou nevhodné pro těhotné ženy.
Z pohledu čínské medicíny se tedy nejprve otevře povrch. Pokud se tělo vystaví působení chladu, přes otevřený povrch pronikne bohužel daleko snáze do hlubší vrstvy. Poté se přistupuje k silnějším směsím, jako je Jing Fang Bai Du San, která pomáhá uvolnit vnější patogeny, podpořit cirkulaci čchi a obnovit rovnováhu organismu.
V TCM existují také směsi a byliny, které pomáhají zpevňovat povrch a posilovat imunitu (Wei Qi), v tomto případě jsou nápomocné. Ovšem při podceněném stavu se někdy musí přistoupit i k přírodním antibiotikům.
Co se týče stravy, vadí vždy potraviny, které přinášejí vlhko (Shī) a chlad (Hán). (V případě zachlazení žaludku i napadení chladem!)
Pokud si nejste jisti, nebo potřebujete poradit, doporučujeme vyhledat odbornou pomoc praktika čínské medicíny, aby byla dobře určena příčina a následná fytoterapie.
Zpracoval Tomáš Němec