Hledat
Česko
Zobrazit katalog
    Menu Close
    Zpět na vše

    Cibule zimní (sečka, ošlejch) z pohledu čínské medicíny

    Cibule zimní (sečka, ošlejch) z pohledu čínské medicíny

    Cibule zimní

    Botanický název: Allium fistulosum
    Čínský název: Congbai
    Z pohledu čínské medicíny:
    Chuť: pálivá
    Povaha: teplá
    Tropismus: plíce, žaludek
    Obsahové látky: bílkoviny, cukry, mastné kyseliny, vitamíny C, B1, B2, B3, cholin, flavonoidy, vápník, fosfor, železo, alicin

    Účinky:

    1. aktivuje jang

    2. uvolňuje povrch

    3. rozptyluje chlad

    4. vyvolává pocení

    5. odstraňuje stagnace

    6. vypuzuje parazity

    7. detoxikuje


    Kontraindikace: Cibuli zimní by neměly užívat osoby, které se spontánně potí. Také ti, kteří mají nedostatečnou energii a jin.

    Recept:
    Rýžová kaše s cibulí
    Potřebujete:

    • půl šálku rýže
    • 2 cibule sečky i s natí
    • sůl

    Z rýže uvaříme ve vodě řídkou kaši. Asi 2 minuty před koncem varu přidáme nakrájenou cibulku a pokrm doděláme. Kaši můžeme mírně osolit. Podáváme teplou.
    Doporučuje se podávat kaši při napadení větrem a chladem, což se projevuje bolestmi hlavy, horečkou a zimnicí.

     

     

    Poznámka: Zimní cibule svou chutí připomíná spíše pórek než cibuli. Bez problémů přezimuje. Její listy se mohou během vegetace sklízet několikrát, za mírné zimy i v zimním období. Sečka obsahuje až dvakrát více vitaminu C než cibule kuchyňská. Cibulová silice brzdí růst bakterií a plísní. Lze ji též použít při infekci či bolesti krku, ale nenahrazuje fytoterapii tčm.

    Komentáře
    Vložte svůj komentář Close
    *