
Česnek medvědí (Allium ursinum), známý také jako divoký česnek, patří mezi tradičně ceněné léčivé rostliny nejen v evropské lidové medicíně, ale také podle principů tradiční čínské medicíny (TCM). V čínském pojetí zdraví hraje zásadní roli rovnováha mezi jin a jang a volné proudění životní energie čchi (Qi) v těle. Díky své ostré chuti, teplé povaze a schopnosti rozhýbat stagnující energii nachází česnek medvědí v tomto systému významné uplatnění.
Dočetl jsem se, že v přírodě jej po zimním spánku instinktivně vyhledávají medvědi, aby pročistili organismus a nastartovali tělo po dlouhém odpočinku.
Povaha a chuť česneku medvědího
Z pohledu tradiční čínské medicíny (TCM) má česnek medvědí následující vlastnosti:
Chuť: ostrá, otevírající, působící na povrch
Povaha: teplá
Tropismus (směřování účinku): plíce, žaludek, slezina a tlusté střevo
Ostrá chuť podporuje rozproudění stagnující čchi (Qi) a krve, napomáhá cirkulaci a odstraňuje energetické blokády. Teplá povaha pak pomáhá rozhánět chlad z organismu a posilovat vnitřní teplo.
Hlavní účinky česneku medvědího v TCM
Rozhýbání stagnace čchi (Qi) a krve
Díky ostré chuti a teplé povaze česnek medvědí podporuje tok čchi, zejména v oblasti střev a trávicího traktu. Pomáhá při nadýmání, pocitu plnosti a pomalém trávení, které bývá způsobeno stagnací čchi sleziny a žaludku.Rozprouzení chladu a vlhka
Je vhodný při nachlazení z chladu, pocitu chladu v břiše, bolestivé menstruaci způsobené chladem či při zahlenění vyvolaném vnitřní vlhkostí. Podporuje prohřátí středního ohniště a funkci sleziny při transformaci potravy.Očista organismu (zejména střev a krve)
V rámci TCM odpovídá detoxikace uvolnění zbytkového horka, toxických látek a patogenů. Česnek medvědí je vnímán jako prostředek podporující vylučování škodlivin z těla, zejména prostřednictvím tlustého střeva, a zároveň posilující obrannou čchi (Wei Qi).Podpora imunity a prevence nemocí
Díky schopnosti rozproudit čchi plic a chránit povrch těla se česnek medvědí uplatňuje také jako preventivní prostředek proti virovým onemocněním, zejména v jarním období.
Ve starých herbářích se o medvědím česneku dočteme, že byl využíván jako přírodní antibiotikum díky svým silným antioxidačním, detoxikačním a antibakteriálním vlastnostem.
Obsahuje totiž sloučeniny jako je alicin, který působí proti bakteriím, virům i plísním a zároveň podporuje zdravou střevní mikroflóru.
Upozornění a kontraindikace v TCM
Nevhodný při nadbytku horka
Vzhledem ke své teplé povaze se česnek medvědí nedoporučuje při stavech tzv. „horkosti“ – například při podráždění, suchu v ústech, zácpě z horka nebo vysokém krevním tlaku způsobeném vzestupujícím jaterním jangem.
Omezeně při nedostatku jinu (Yin)
U lidí s vyčerpaným jinem a vnitřním suchem střev může dlouhodobé užívání česneku medvědího stav ještě více zhoršovat, protože by mohl dále vysušovat.
Česnek medvědí je v rámci tradiční čínské medicíny považován za teplou a aktivní bylinu vhodnou pro očistu těla, podporu trávení, prohřátí organismu a posílení obranné energie (Wei Qi). Stejně jako u všech bylin je však důležité přihlédnout k individuální konstituci a aktuálnímu zdravotnímu stavu – ideálně po konzultaci s praktikem TCM. Při vhodném použití může být velmi účinným pomocníkem, zejména na jaře, kdy se příroda – stejně jako lidský organismus – přirozeně obnovuje a čistí.
Praktické využití
Typicky se sbírají listy, které lze konzumovat syrové – například v salátech nebo jako součást výborného pesta. Oblíbená je také polévka z medvědího česneku. Je však dobré vědět, že tepelnou úpravou dochází k částečné ztrátě některých účinných látek, a sušením se jejich obsah snižuje ještě výrazněji.
Recepty z medvědího česneku
Pesto z medvědího česneku
Množství: 1 menší sklenička
Ingredience:
1 větší hrst čerstvého medvědího česneku
4–5 lžic kvalitního olivového oleje
Špetka soli
2 plné polévkové lžíce strouhaného parmezánu
Menší hrst kešu oříšků
Menší hrst piniových oříšků
1 lžička citronové šťávy
Postup:
Všechny ingredience rozmixujte v mixéru do hladké konzistence. Uchovávejte v lednici ve skleničce s uzávěrem. Pesto je výborné na těstoviny, pečivo nebo jako doplněk k zeleninovým jídlům.
Polévka z medvědího česneku s huang qi (kozincem blanitým)
Ingredience:
40 g oloupané cibule
60 g čerstvého medvědího česneku
1 uvařená brambora
4 g huang qi (kozince blanitého) – doporučeno v sítku na bylinky
60 g másla
100 ml suchého bílého vína
500 ml kuřecího nebo zeleninového vývaru
600 ml smetany (min. 31 %)
Špetka mletého muškátového oříšku
Sůl podle chuti
Postup:
Cibuli nakrájejte najemno, bramboru na větší kousky. V kastrolu rozehřejte 30 g másla, přidejte cibuli a za častého míchání ji nechte zesklovatět. Přilijte víno a nechte ho zcela odpařit. Poté přidejte vývar, přiveďte k varu a přidejte medvědí česnek, smetanu, uvařenou bramboru, muškátový oříšek, sůl a kozinec v sítku.
Opět přiveďte k varu a vařte přibližně 1 minutu. Polévku rozmixujte tyčovým mixérem a přeceďte přes jemné síto.
Zbylé máslo rozpusťte na pánvi. Jakmile začne zlehka zlátnout a pěnit, stáhněte z ohně. Máslo s oříškovou chutí použijte na dochucení polévky přímo v talíři.
Dobrou chuť!
Tinktura z medvědího česneku
Postup:
Čerstvý medvědí česnek naložte do alkoholu v poměru 1:5. Nechte macerovat několik týdnů na tmavém místě. Užívá se dvakrát denně po 20 kapkách.
Odvar z medvědího česneku
Postup:
Dvě lžičky sušeného medvědího česneku zalijte 200 ml vroucí vody a nechte 10 minut louhovat. Tento odvar je vhodný zejména při nachlazení.
Tip: Výborné účinky má v kombinaci s bylinným odvarem Harmonie plic (doporučuje se konzultace s praktikem TCM).
Další upozornění
Medvědí česnek se standardně nedoporučuje lidem, kteří užívají léky na ředění krve, protože může zesilovat jejich účinek. Stejně jako klasický česnek není vhodný při žaludečních nebo dvanáctníkových vředech.
Při sběru se zaměřte především na listy – právě ty mají nejvyšší účinnost. Mějte na paměti, že česnek medvědí má specifické nároky na stanoviště a půdu, proto se mu na zahrádkách často nedaří udržet.
Závěrem
Medvědí česnek je nejen chutnou jarní delikatesou, ale i cenným pomocníkem pro podporu zdraví z pohledu tradiční čínské medicíny. Správně použitý může pomoci očistit organismus, podpořit trávení i posílit imunitu. Ať už si z něj připravíte pesto, léčivý odvar nebo lahodnou polévku, dopřejte si sílu přírody s respektem k vlastnímu tělu – a ideálně i s ohledem na radu zkušeného praktika TCM.
Zpracoval Tomáš Němec.
Zdroje: Studium TČM v Hradci Králové a postgraduální studium farmakologie TČM v Praze.