Hledat
Česko
Zobrazit katalog
    Menu Close
    Zpět na vše

    Víno z pohledu TČM

    Víno z pohledu TČM

    Z pohledu charakteristiky tčm je povahy teplé, chuti sladké, hořké a štiplavé. Rozhýbává krev, čímž podporuje krevní cirkulaci, prohřívá a pomáhá vylučovat chlad. Také zrychluje působení některých bylin. Tropismus má na srdce, játra, plíce a žaludek. Bíle víno má pak méně kalorií, neprohřívá tak silně a je lépe stravitelné.

    Protože pomáhá vyloučit chlad, lze ho v přiměřené dávce použít u revmatizmu, v chladových bolestech břicha či při napadení chladným větrem. Kdo by si nedal svařák po prochladnutí, kde je navíc ještě prohřívající skořice a protizánětlivý hřebíček? Víno může pomoci i u určitých typů chladových průjmů. Musí však odpovídat diagnóza pro toto použití. Pozor, vína s vyšším obsahem alkoholu mohou vadit.

     

     

    Ve fytoterapii tčm se víno také využívá v kombinaci s bylinami. Ty dále mění a posouvají povahu a účinky daného předpisu.

    Připojuji také recept na stavy chladu a chladového průjmu:

    • 0,2dl vína povařte se lžící medu. Přidejte 3 datle, které mají sladkou chuť a pomohou zadržovací funkci sleziny a posilují žaludek.
    • K tomu přidejte 1 g muxiang (chrpovník lopuchový, kořen) na žaludek a slezinu. Ten pomůže rozhýbat čchi, mírní bolesti a pomáhá s retencí potravy. Moc hezky také funguje s dangguishen (děhel), který rovněž vyživuje krev.
    • Pozor při delším vaření či macerování je hořký.

     

     

    Upozorňuji, vždy musí sedět obraz pacienta pro daný předpis. A stejně jak může víno pomoci při napadení chladem vyloučit větrný chlad u pacienta např. se slinivkou je naprosto vyloučeno a kontraindikováno. Víno někdy považujeme za vyloženě škodlivé, jak z hlediska některých diagnóz jako jsou třeba cysta, tak u nadměrné konzumace vína. Stejně tak se u dětí, těhotných a u septických a kombinovaných symptomu či pro osoby se slabými játry je víno kontraindikováno. 

    Ani starým čínským praktikům čínské medicíny nikdy nevadila konzumace vína při správné indikaci a s mírou. Vadilo jim spíše zneužívání alkoholu a nadměrné pití. Pamatujte, nepijeme abychom se opily, ale abychom se povznesli.

    Pokud si nejste svojí léčbou jistí, vždy navštivte praktika čínské medicíny.


    Zpracoval Němec Tomáš

    Komentáře
    Vložte svůj komentář Close
    *