Nevíte si rady ? +420 728 715 916
30.png

Velká podzimní slezinová dietetika.

Obecně v období přelomu podzimu a zimy je třeba posilovat slezinu a ledviny. V tomto článku se zaměřím více na slezinu, která má za úkol filtrovat krev, hromadit ji a čistit. Hraje důležitou roli při podpoře jak imunity, tak zadržovací funkce a hromadění vody. Z pohledu emocí souvisí s neklidným spánkem, přemítáním, zmatením mysli, soustředěním a roztěkaností. Z fyzického pohledu z čínské medicíny také s únavou ale i různými prolapsy.

 

Protože teď máme takový přelom podzim, zima, je dobré omezit spotřebu surových potravin a šťáv, které často zachraňují. Vzhledem k tomu, že slezina má docela ráda sucho, jsou příznivé suché potraviny a také prohřívající koření, jako je skořice, muškátový oříšek, zázvor, kardamom, červený ženšen. Všechna tato koření si připisují účinek na slezinu a energii. Pozor samozřejmě ne pro každého se hodí prohřívat, musí vždy sedět obraz pacienta! Zde se bavíme o běžném stavu bez problémů. Po pacienty s plnou horkostí doporučuji zase z obilnin a pícnin mou oblíbenou slzovku yiyiren. Z klasických potravin můžete basmati rýži, proso, které je rovněž bezlepkové a v těle tedy neprodukuje žádný hlen. Po ránu jsou samozřejmě dobré různé teplé kaše, které opět pomáhají žaludku. V Číně mají velmi oblíbené sladké brambory batáty jamia, dýně, kořenovou zeleninu jako pastinák, mrkev, červenou řepu. Ty rovněž podporují slezinu a patří tedy i k pozdnímu létu.

 

Období pak souvisí s prvkem země. Častý obraz dnešního pacienta je vlhké horko nejvíce středního zářiče. Pro vypuzení vlhkosti z těla jsou vhodné potraviny jako je celer, kopr, vojtěška, křen, dýně, adzuki fazole, černé fazole, ječmen, kukuřice, petrže,l česnek, kuře, majoránka, muškátový oříšek. Samozřejmě i některé druhy hub, o kterých jsem už mnoho psal. Existují i předpisy směsí na vlhkou horkost. Jde o to, kde se vlhké horko nachází, a potom se liší tropismus. To je vždy na základě řádné anamnézy.

 

Prvek země také krásně posílí potraviny, které mají sladkou povahu třeba jablka, meruňky, třešně, datle, hrozny, hrušky, švestky, maliny, jahody. Všechny typy tohoto ovoce bychom měli jíst lehce podušené nebo blanšírované. Pozor na problémy u divertiklu, kde se dodržuje tak zvaná bezezbytková dieta. O té jsem tady psal. Je potřeba vše loupat, nesmí se slupky a zrníčka. K vhodné zelenině patří špenát, zelené fazole, cukety, okurky, zelený salát, oves, hrách, cizrna, kaštany, brambory, rýže. Z masa vepřové nebo jehněčí. Obecně vývary z tmavého masa už doporučuji vždy. Černé datle pomáhají regenerovat a doplňovat čchi a odstraňují únavu. Pokud trpíte hromaděním tekutin v těle a zadržováním vody, měli byste do jídelníčku více řadit adzuki fazole, celer, mušle, salát, mořskou zeleninu – řasy. Lze i použít fytoterapii a také některé houby – typicky třeba fulling, ten u svých pacientů velmi rád používám. Pozor u různých extrémních stylů ve stravování, kde je například hodně zeleniny. Například k zelnému salátu byste měli jíst i teplé jídlo nebos si připravit nějakou zálivku se zázvorem. Potraviny, které obecně stahují hladinu cukru, jde v čínské medicíně krásně řešit pomocí fototerapie. Samozřejmě nikdy se nevysazuje inzulin a podobně. To nikdo, kdo studoval čínskou medicínu neudělá. Vždy je třeba dbát na indikace a kontraindikace. Tyto potraviny ale podporují také slinivku. Jsou to květák, okurky, česnek, zelené fazole, cibule, oves, pohanka, sójové boby a jiné luštěniny a klíčky. Pozor, diagnóza týkající se slinivky je velmi závažná a musíte dodržovat slinivkovou dietu. Zde už vždy doporučuji navštívit praktika, tam je zkrátka pouhá dietetika slabý kalibr.

 

Lidi se slabou slezinou by určitě měli dbát na to, aby přijímali dostatek kvalitní stravy. Ano, i bílkoviny jako je maso samozřejmě doporučuji. Nejlépe z nějakého bio chovu, kde mám aspoň určitý vnitřní pocit, že je s tím zvířetem zacházejí dobře. Bílkoviny jsou důležité, protože jsme všežravci. Příjem kvalitních bílkovin je důležitý především u dětí, protože podporují látkovou výměnu. Pokud je nějaká horší diagnóza nebo špatné genetické predispozice a trávení je oslabené, je třeba dodržovat specifické diety.

 

Slezina jako taková souvisí s krví a krvetvorbou. Krvetvorba lze zlepšit zvýšenou konzumací červené řepy, fíků, meruněk dále je potřeba konzumovat spirulinu, fazole, ryby a vajíčka. U nějakých anemických stavu je lepší navštívit praktika a zvolit předpis tčm na krev.

Je třeba dbát správné indikace a nepoužívat některé byliny například s léky na ředění krve nebo v těhotenství.

 

Jak jsem již psal na posílení sleziny, ledvin, krve a čchi velmi rád používám maso. Hlavně tmavé maso, které doporučují na silné dlouho tažené vývary. Táhnutím ve staré Číně dokonce existovala teorie, že by se měl jíst především ten orgán ve formě masa, který je oslabený.  Potřebujete-li doplnit například Vaše játra, měl by člověk jíst játra. Toto jsem však doporučoval obecně, přesně na tomto přístupu netrvám. Nemám nic proti vegetariánství a podobným směrům, ale nedoporučoval bych to u dětí a těhotných žen, kde je potřeba dodržovat plnohodnotnou stravu. Především u dětí u je to důležité, protože jsou ve fázi dřeva a růstu. I když jsou děti vždy malinko jangovější, je to potřeba, protože to přispívá správnému růstu. Zpevněný povrch posiluje ledviny, slezinu a přispívá i imunitě. Pokud se pak náctiletí rozhodnou, že maso jíst nebudou, už to tolik nevadí. I přesto je potřeba dbát na to, aby se chybějící živočišná bílkovina nějak nahradila, ať už ve formě bylin jako danguishen, huang qi, yi yi ren nebo fototerapie.

 

Co nedoporučuji to jsou různé tučné, rafinované, umělé potraviny. Třeba u klasického rafinovaného cukru bych nevolil nějaký fanatický přistup. Není potřeba se bát, když mi občas moje dítě smlsne u babičky lízátko nebo buchtu. Vím, že v tom je nějaký sacharid, ale tady jsem to přežil. Nesmí to být primární strava, která by měla být komplexní.

 

U sleziny nejsou moc vhodné ořechy, které navíc bývají dost kořeněné, pistácie, droždí. Někdo má velký problém strávit kávu, která není dobrá na cévy a není zvlášť vhodná, protože dělá vlhko ve slezině. Pozor na nějakou nadměrné pití studených nápojů i koncentrátů. Pozor na konzumaci citrusů u specifických problémů jako je zánět močového měchýře či u ekzému. Tam rovněž nedoporučují ani rajčata, papriky, jahody, ostré a prohřívající potraviny.

 

Chcete-li více posílit slezinu lze použít i léčivé bylinky a koření. K prohřátí můžete použít zázvor třeba v horkém čaji. Tento čaj lze krásně užívat při prochladnutí, ale zase neúplné horkosti. Je vhodný u astmatu, bronchitidě, laryngitidě a podobně. Vysuší plíce a z chladných hlenu udělá horké a ty se odkašlávají. Ženšen je také vhodný, navíc je velmi dobrý na únavu. Je potřeba dát si pozor na rozdílnou kvalitu. Zde platí to, že to nejdražší nemusí být nejlepší.

 

Jak petržel, tak i celer jsou vynikající potraviny, které pomáhají vysušit vlhkou horkost ve slezině. Velmi dobrý je danguishen. Vždy doporučuji také cvičení čchi-kung, tai chi. Jsou vhodná taková cvičení, která jsou pomalá a jinová. Cvičení také pomáhá duchu Shen a je to fajn při stresu. Při řešení disharmonie srdce a mysli může pomoci také akupunktura, akupresura.

Závěrem připomínám jako vždy. Dietetika je v mnohých případech geniální. Mnohdy se prostě bez řádné anamnézy a návštěvy praktika neobejdete. Je potřeba také myslet na to, že pro každý typ pacienta je vhodná jiná dietetika.

 

Přeji příjemný den.

Zpracoval Tomáš Němec.

Zdroje: Studium čínské medicíny v Praze a Hradci, praxe u Mgr. Jany Němcové