Nevíte si rady ? +420 728 715 916
37.png

Třešně z pohledu čínské medicíny

 

Vzhledem k tomu, že nám zrovna na zahrádce dozrávají třešně jsem si řekl, že bude vhodný čas popsat třešně podle čínské medicíny.

 

V čínské medicíně se využívá jak pecka, tak plod. Povaha plodu je teplá sladká. Už ve staré Číně se používaly u zánětu hrtanu, kdy se doporučovalo pomalu žvýkat 2x až 10x denně čerstvé třešně jako žvýkačku. Napomáhají také při revmatismu, bederním ústřelu a necitlivosti končetin (parézy). Samozřejmě nenahrazuje to žádné předpisy čínské medicíny.

 

1. Recept

Uvařte 1kg vypeckovaných třešní, přijeďte 10ks datlí, 5g světlice (honghuq), 20g kustovnici (gouqizi), přidejte 500g cukru a nechte vařit do zhoustnutí. Poté dejte ztuhnout do lednice. Užívejte jednu čajovou lžičku denně na zmírnění únavy, vyčerpání a zlepšení pleti.

2. Recept

Další recept je na víno s třešněmi. Ve velké lahvi smíchejte 500g čerstvých třešní, 4dl rýžového vína a 2 šálky červeného vína. Skladujte 10 dnů. Třešňové víno se používá na zmírnění bolesti, revma a prochladnutí. Je dobré ho pít po ránu vždy 0,05l.

 

Třešně nedoporučují lidem s nadmírou jangu nebo plnou horkostí. Samy o sobě vyvolávají teplo, právě proto jsou vhodné při angíně nebo revmatismu.

 

Třešňová jádra jsou povahou neutrální, hořké, štiplavé. Ve staré Číně se dokonce používaly například u spalniček. Stačí rozemlít jádra třešňových pecek na prášek a smíchejte s vodou. Používejte jako vnější obklad při léčení ječného zrna, jizev.

 

Třešně a recepty z nich nenahrazují předpisy klasické čínské medicíny a řádnou anamnézu stanovenou praktikem čínské medicíny.

 

Zpracoval Němec Tomáš