Hledat
Česko
Zobrazit katalog
    Menu Close
    Zpět na vše

    Střídání tepla a zimy dle tcm

    Střídání tepla a zimy dle tcm

    V tomto čase nejvíc trpí ledviny právě prochladnutím nebo napadením chladným větrem, proto jsou v tomto období velmi časté záněty močového měchýře. Energie čchi ledvin je důležitá pro vylučování moči. Pokud je nedostatek čchi, může docházet k problémům s močením, ať už se jedná o pomočování nebo retenci moči. Pacienti mohou mít také bolesti zad, ústřely, ischias a zatuhlosti.

    Ledviny jsou z pohledu čínské medicíny základem prenatálního života. Pomáhají růstu a vývoji. Ledviny potřebují jin i jang. Jin ledvin zvlhčuje a svlažuje orgány a tkáně a jang zahřívá a povzbuzuje orgány. V zimě je potřeba ledviny prohřát a také zpevnit povrch.

     

     

    Pro prohřátí a zpevnění může být použita bylina Astragalus (huang qi), ze které se dělá odvar a může se popíjet s medem. Pozor, tato bylina také vyživuje krev a pomáhá krevní cirkulaci, proto nemůže být používána v těhotenství. Vhodné jsou také vývary, které by se měly konzumovat po ránu. Vývar je vhodný také pro pacienty s nedostatečností krve, oslabenou imunitou, únavou, poruchami spánku a zácpou. Nejvhodnější jsou dlouho táhnuté vývary teplé polévky jsou doporučovány i v těhotenství. Pokud nemáte uvařený vývar nebo polévku na každý den, je možné je vyměnit za teplé ovesné, ječné nebo jáhlové kaše. Teplou polévkou nebo kaší se podporuje esence ledvin. Ty mají také vztah ke kostem a zubům. Pozor, u zánětu trojklanného nervu je důležité neprochladnout.

     

     

    Ve starých textech čínské medicíny se říká, že ledviny jsou kořenem stromů a vlasy jsou listí stromů. Tedy není špatné začít den teplým jídlem i při problému s padáním vlasů. Ledviny mají také vztah k srdci a negativně ovlivňuje strach a stres. Kdo se v dnešní době občas nervuje, je dobré ledviny harmonizovat. K tomu jsou určeny některé fytoterapeutické čaje a speciální odvary.

    I zde je důležitá anamnéza. Jestli si nejste jisti, nebojte se navštívit praktika čínské medicíny na řádnou anamnézu.


    Zpracoval Tomáš Němec


    Zdroje:

    • Studium tčm v Hradci a Praze
    Komentáře
    Vložte svůj komentář Close
    *