Hledat
Česko
Zobrazit katalog
    Menu Close
    Zpět na vše

    Stres v dnešní době z pohledu tradiční čínské medicíny

    Stres v dnešní době z pohledu tradiční čínské medicíny

    Poprvé jsem zkoušel vyfotit měsíc, skvělá a obyčejná zábava, stačí oprášit teleskop. Bez potřeby x roušek a dalších nařízení. Zjistíte, že mnohé věci mimo náš dosah jsou zajímavější. Běžné starosti dnešní doby se následně jeví jako nepodstatné. Člověk jenž je v klidu a pohodě se i v případě nemoci tolik nestresuje, to platí i u běžných onemocnění ne pouze u covid. To mu pomáhá zachovat chladnou hlavu. Také z pohledu tčm doporučuji cvičit třeba čchi-kung, je-li chuť netvrdím, že je nutně pro každého. Je to yinové cvičení, které ale zvládne každý. Pomáhá zklidnit ducha shen a mysl. Stresy úzkosti a deprese jsou mnohdy vyvolány z pohledu tčm horkostí a stísněnosti jater, ty patří k elementu dřeva a to v sobě ukrývá oheň. Vyšlehávání jaterního ohně ovlivňuje srdce, jako císaře pro emoce, to samozřejmě zhorší např. úzkosti či sevření. (velmi jsem to zestručnil, omlouvám se kolegům praktikům)

    Samozřejmě zde nenahrazují řádnou anamnézu dle tčm a příslušnou fytoteralii. Celkově průběh nemoci bez stresů pacienti lépe snáší a případné symptomy jsou mírnější. Je tedy dle mého názoru terapeuta čínské medicíny, mnohdy mimo prevence, ať již klasické, či čínské medicíny, či alespoň vitamínů, občas fajn vypnout televizi, přestat číst apokalyptické titulky, které některá média šíří. Udělat si svůj názor bez fanatického přístupu, nechat stresujících povinností a věnovat se nějakému svému koníčku, ať už se jedná o čtení, věnování se rodině nebo sport.

     

     

    K tomuto článku mě přivedla mimo kolegu pracujících ve zdravotnictví, který nás mnohdy informují o reálné situaci (např. když některá média tvrdila, že míst v nemocnicích je dostatek, ale opak byl pravdou). Jedna naše nejmenovaná pacientka ze zahraničí, která se mě tázala zda je bezpečné přiletět, protože dle jejich tisku zde v ČR lidé padají na ulici. Odpověděl jsem, že tomu tak není a již vůbec ne v dnešní době, kdy nefungují hospody. Nepřehání tedy pouze náš tisk.

    Situace sice není skvělá, ale stále je důležité si udržet chladnou hlavu. Snažte se být v pohodě, buďte zodpovědní, používejte ochranné pomůcky na místech s vyšší koncentraci lidí, ale také filtrujte informace a nenechte se ovlivnit. Je velice smutné kolik lidi v době končí z důvodu strachu a obav na antidepresivech či podobných lécích. Ty jsou velmi návyková a velmi špatně a dlouhodobě se vysazují, přirovnal bych je k takovému zábradlí, odsune to problém nepomůže se s ním, ale vyrovnat.

    Choďte do přírody s rodinou, dětmi, či sami, zasportujte si, byť nekolektivní sport, na čerstvém vzduchu, kde nikdo další není se nemusíte dusit v respirátoru, zvedne vám to náladu a pomůže od stresu. Buďte kreativní, čtěte knihy, malujte, naučte se třeba na kytaru. Pravdu hledejte v myšlence a otevřené volné mysli ne v médiích. Stejně, jako když chcete vidět měsíc koukejte na oblohu ne do odrazu kaluže.

    Tento článek berte jako moje subjektivní doporučení, jako praktika tčm a určitě se jim nemusíte řídit. Nejste-li si jisti vždy doporučuji navštivit terapeuta tčm.

     

    Zpracoval Tomáš Němec

    Odkaz na zdroje:

    • https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/jan-hamacek-koronavirus-omezeni-pohybu-pravidla-kontrola-policie.A210226_141345_domaci_chtl
    • https://www.seznamzpravy.cz/clanek/aktualni-mapa-stredni-evropy-hranice-vykresluje-koronavirus-144415#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=zpravy.sznhp.box&dop_req_id=r5cGUXHi6pG-
    • https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/koronavirus-zdravotni-stav-psychika-covid-19-studie-lide-zhorseni-stavu.A201209_085239_domaci_lre
    Komentáře
    Vložte svůj komentář Close
    *