Hledat
Česko
Zobrazit katalog
    Menu Close
    Zpět na vše

    Stagnace čchi jater a blokáda

    Stagnace čchi jater a blokáda

    Tento stav se zhoršuje oslabenou čchi a následné vznikající horkosti až ohni jangu čí kombinace jedná se z pohledu tčm o omezeni toku čchi . Častý důvod tohoto stavu je emoční vypětí, přepracovanost, nesprávná strava. Nejčastěji však potlačovaný hněv, který člověk dlouhodobě neventiluje.

    To muže vyvolávat tzv. blokády jater vyvolávající např. tzv. knedlík v krku, noční přemítání, sevřenost hrudi nebo rozpínavost, bolesti hlavy, křeče, problémy trávení. Stagnující čchi jater toto též vyvolává velmi často. Úzkosti až palpitace, vnitřní neklid různý diskomfort a bolesti (Tong), kde pulz takového pacienta je vždy napjatý (xian). Protože je nedostatek yangu a čchi je zhoršená krevní cirkulace na periferiích a mnohdy studené ruce a nohy.

     

     

    Proto také často u svých pacientů s tímto problémem doporučuji cvičit (qi kung) chápu, že cvičení nemá rád každý, ale mnohdy je pominu-li fytoterapii tčm toto cvičení velmi nápomocno. Co se týká dietetiky doporučuji jíst dobře stravitelná jídla, která posilují střed vytváří energii a posilují slezinu čchi krev a především střed. Lehké a dobře stravitelné potraviny především večer. U tohoto stavu není dobře alkohol. Pozor hodně horká povaha potravin např. chilli, kari, ostrá paprika, skořice česnek atd. dávají ještě více jangu do jater a to vede k větší podrážděnosti. Naopak velmi doporučuji potraviny uvolňující stagnaci jater např. koriandr, saláty z rukoly ,řeřicha, ředkev, ředkvička výborné jsou v tomto případě silné vývary z tmavého masa nebo moje oblíbena Vietnamská polévka Pcho, kde koriandr nesmí chybět avšak musí se vynechat chilli papričky fajn jsou též kompoty, zelenina rýže, slzovka, huang QI(kozinec) - u toho pozor vyživuje krev, nesmí ho tedy těhotné po druhém trimestru. Dangguishen děhel ten u nás již lze sehnat.

    To vše poslouží jako lehká večeře. Připojuji též drobný recept na doplnění středu posílení a vytvoření čchi a šťáv:

    Postup:

    Propláchnem a uvaříme slzovku cca 4 lžice. Vaříme pak 45 min zároveň uvaříme kulatozrnou rýži cca 100g. V hrnci s trochou vody podusíme okrájená a nakrájená jabka do měkka na kostičky, vše smícháme přidáme hrozinky, kustovnici čínskou, brusinky ale můžete i švestky to nechám na vaší fantazii, dále přidávám dle chuti trošku agávového nebo javorového sirupu a  špetku anýzu. Vše promíchat a přidat dvě lžíce bílého jogurtu a nakonec posypat opraženými mandlemi nebo ořechy. Je to výborné.

    Pokud jde o fytoterapii doporučuji zastavit se na některou z našich poboček na anamnézu či za svým praktikem tčm.

     

    Zpracoval Tomáš Němec 

    Komentáře
    Vložte svůj komentář Close
    *