ŘEDKEV ČERNÁ klíčky z pohledu tčm.

Nevíte si rady ? +420 728 715 916
15.png

ŘEDKEV ČERNÁ klíčky z pohledu tčm.

Černá ředkev se jako zelenina pěstovala již před 4 tisíci lety v Číně. Má řadu hodně vitaminu C v plodu nebo klíčcích za sirova v ní je více  céčka než v citrónech. Kromě něj obsahuje i vysoké množství vitaminu E, B1, B2, B6 a beta-karotenu, z minerálů jsou v ní hojně zastoupeny železo, síra, měď, vápník, hořčík, draslík a fosfor. Takovéto klícky se mi povedlo sklidit po devíti dnech. Z pohledu tradiční čínské medicíny je povaha chladná chuť této potraviny je štiplavá a hořká. Tropizmus je plíce, slezina, žaludek, játra. Můžete ji sníst jako v našem případě ve formě klíčku. Je to i pěkná ozdoba jídla. Nebo můžete klíček zasadit a nechat vyrůst plod ten je pak uvnitř bílý křupavý. Chutná trochu jako ředkvička. Jako recept doporučuji štávu s trochou medu na disperzi plic a kašel 3xdeně lžici. Pozor nenahrazuje to fytoterapii tčm. Vždy doporučuji pokud si nejste jisti anamnézu.  Klíčky jsou pak ve fázy růstu a jako mladé výhonky obsahují více prospěšných látek. Přirovnal bych to ke gemoterapii,  kdy u bylin jsou pupeny mnohdy silnější než listy. Doporučuji ji v menších dávkách zařadit do stravy třeba jako přílohu. V případě klíčku je úžasná na dozdobení jídla. Samozřejmě chuťově též. Ve větším množství ji nedoporučuji u nemocí jater u poruch travení typu průjmů,Na pěstování pak není vůbec náročná klíčky jsou pak úplná rychlovka. Černou ředkev vyséváme od poloviny července do první čtvrtiny srpna. Zpracoval Němec Tomáš z www.apoteka-eshop.cz