Hledat
Česko
Zobrazit katalog
    Menu Close
    Zpět na vše

    Podzim z pohledu čínské medicíny

    Podzim z pohledu čínské medicíny

    Podzim, dle evropského kalendáře od 23. září do 21. prosince, vždy vnímám jako určitou očistu po horkém létě. Je třeba zvažovat a používat byliny, které rodí tekutiny a vyživují plíce a jejich čchi, ale lze zde použít i lehkou očistu další z orgánů spojených s podzimem například tlusté střevo. Podzim z pohledu pěti elementů náleží kovu. Z pohledu emocí symbolizuje kuráž a vitalitu, bystrou mysl, spravedlnost a smutek. Vliv chladu a napadení chladným větrem, který v tomto období může mít vliv na různá onemocnění spojené s prochladnutím vlivem zraňujícího podzimního vzduchu. Dvojnásob to platí u osob typu kovu, které mají typický bledý obličej, hranatá ramena, dlouhé nohy a jsou z pohledu emocí velmi racionální, někdy trochu vypočítavý až melancholičtí. Můžou mít též nesnášenlivost chladu, tedy v tomto období více trpí.

    Obecně tedy doporučuji pít více prohřívacích tekutin. Mírně pálivá chuť pomáhá čelit chladu a suchosti.  Vždy je taky dobré zpevnit povrch proti napadení chladným větrem. Na to nám krásně může pomoci například bylina zvaná astragalus neboli chuang-qi. Na podzim z pohledu chutí se velmi hodí kyselá, která uzavírá póry a pomáhá odolat chladu při napadení chladným větrem. Při napadení je lepší zvolit více prohřívací potraviny či byliny nebo koření. Z typických bylin, které mírně prohřívají například kurkuma, koriandr, červený ženšen, skořice, černá ředkev, zázvor, masala, fenykl, kari. Pozor, u pacientu s plnou horkostí jako je například horečka, zarudlý ekzém, astma a tak dále, zde se ostré nedává a zrovna tak u těhotných. V období podzimu také velmi doporučuji silné vývary z tmavého masa posilující slezinu. Osobně tento vývar rád doplňuji například děhelem (dangguishen). Ten navíc pěkně vyživuje krev a posiluje. (Asi bych ještě doplnil - na tuto bylinu pozor je brukvovitá podobně jak celer, ale má hodně silic. Konec chutě je tedy velmi hořký. Pokud to přeženete, vývar zkazíte. Vím to z vlastní zkušenosti.)

     

     

    Na vyživení plic kromě fytoterapeutické směsí velmi rád používám bylinu zvanou Paptačinec (taizhishen), ze kterého lze připravit odvar. Právě pro pomoc na nedostatečnou yin plic je též dobrý u suchého kašle nebo u lidí s nedostatkem yin plic a srdce. Zkrátka velmi záleží na konstituci a typu daného pacienta. Připojuji ještě drobný recept na prohřátí a napadení chladným větrem.

    Pikantní rizoto:

    Budeme potřebovat:

    • 300 gramů rýže
    • 150 g papriky
    • zhruba 10g pálivých papriček (to nechám na vás ne každý je může)
    • 2 větší rajčata
    • 150 g cukety
    • 100 g řapíkatého celeru
    • 1 větší cibule
    • dvě mrkve
    • 80 g černé ředkve
    • olej, sůl, pepř
    • sušený zázvor

    podle chuti:

    • tymián
    • šalvěj
    • máslo na zjemnění

    Připravte si vařenou rýži, jak jste zvyklí. Na pánvi orestujte jemně nakrájenou cibuli dozlatova, přidejte ostatní zeleninu. Černou ředkev a rajčata nakrájené na kostičky nebo nudličky. Nakonec přidejte mletý zázvor, nasekané bylinky a vše orestujte do měkka. Nechte chvíli odpočinout a poté smíchejte s rýží. Přidejte máslo na zjemnění, popřípadě kvalitní olivový olej.

    Tento recept posiluje čchi sleziny a žaludek. Papričky a zázvor prohřívají plíce, otevírají povrch a uvolňují zbytkové škodliviny, či napadení chladným větrem. Tento recept není vhodný u osob s plnou horkostí a u těhotných. Pro děti je vhodná, ale samozřejmě nebudete dávat chilli.

     

    Zpracoval Tomáš Němec 

    Zdroje:

    • MUDr. Bendová čínská dietetika v moderním světe
    • zkušenosti paní Mgr. Němcové
    • studium tčm v Hradci, v Praze a také klinická praxe s pacienty
    Komentáře
    Vložte svůj komentář Close
    *