Hledat
Česko
Zobrazit katalog
    Menu Close
    Zpět na vše

    Pampeliška

    Pampeliška

    Smetánka lékařská = pampeliška lékařská

    Chuť: hořká, osvěžující
    Tropismus: játra, žaludek, močový měchýř.

    Pampeliška působí z pohledu tčm močopudně. Odvádí vlhkost (shi) a horkost (Re), má totiž poměrně dost hořčin a kořen obsahuje inulin. Kořen se sklízí od května do června. U nás ji najdete téměř kdekoli. Stačí chvíli nesekat trávu a ona se rozroste.

    Po odkvetení se květ změní v lehké bílé chmýří, které umožnuje rozptyl semen. Pampeliška se používá neupravená, na sirupy či tinktury i její sušené listy, které se sbírají na jaře v tinktuře nebo lyofilizovaná v odvaru cca 3-5g v tinktuře cca 3ml záleží na výrobci.

     

     

    Odstraňuje svrbění kůže, lišeje a vyrážky, vylepšuje žaludeční šťávy a pročišťuje žaludek od všelijakých usazených látek. Čerstvé stvoly mohou bezbolestné rozpustit žlučníkové kameny, regulují činnost jater a žlučníku. Pampeliška obsahuje kromě minerálních solí i léčivé látky, které jsou důležité při léčení chorob látkové výměny (metabolismu). Pro své krev pročišťující účinky pomáhá i při dně a revmatismu. Jestliže se kúra s čerstvými stvoly dodrží čtyři týdny, ustoupí i otoky žláz. Pampeliška se s úspěchem užívá i při žloutence a chorobách sleziny.  Často se také používá při určitých typech bolestí hlavy s horkosti, zarudlé oči, zácpa kde je často obraz pacienta, který má žlutý jazyk a rychlý pulz. Zde se přidává k pampelišce např. šťovík.

    V kombinaci šťovík , chryzantéma, lopuch pampeliška se může použít na vyrážky z vlhké horkosti.

    Muže být též nápomocná při řešení vlhkého horka močového měchýře s příznaky tmavé husté moči a pálením samozřejmě nenahrazuje předpisy tčm jako bazheng san nebo wan ale lze je směle kombinovat sedí li obraz pacienta pro daný předpis tčm. Podobně lze pampeliška použít u zarudlých kloubů spolu s některým odvarem uvolňujícím blokace. Využívat neupravená, sušená i v tinktuře pozor tinktury zaleží v čem jsou např. lihoglycerin pak mění povahu bylin více do jangova a to se někdy nehodí.

    Připojuji také recept na odvar z pampelišky:
    Nejdříve je potřeba kořen pampelišky očistit, nakrájet nejlépe keramickým nožem a poté usušit. Usušený kořen luhovat v horké vodě 10 minut. Doporučuji max. dva šálky na den.  
    Není dobré používat odvar u stavů prázdnoty, vyčerpanosti, u malých dětí a těhotných.

     

     

    Pokud si nejste jisti s užíváním, doporučuji se zastavit osobně za některým z terapeutů čínské medicíny.
    Nedoporučuji ji u těhotných jinak je poměrně bezpečná bylina u pacientů s nedostatečností jangu bych ji používal s rozvahou.


    Zpracoval Tomáš Němec

    Komentáře
    Vložte svůj komentář Close
    *