Hledat
Česko
Zobrazit katalog
    Menu Close
    Zpět na vše

    Očkování z pohledu čínské medicíny, proč je doporučuji s drobnou výhradou a jak jsem očkoval svoje dítko

    Očkování z pohledu čínské medicíny, proč je doporučuji s drobnou výhradou a jak jsem očkoval svoje dítko

    Celý tento článek berte jako můj subjektivní názor praktika čínské medicíny, kterým se ale vůbec nemusíte řídit. Život holt není bez rizika a člověk musí přijmout zodpovědnost za svá rozhodnutí.

    Dnes se zaměřím na trošičku kontroverzní téma - očkování. Vzhledem k tomu, že mám malé dítě a velmi jsem zvažoval, co naočkovat, kdy a proč. Často jsem to konzultoval s lékaři znalými čínské medicíny, s kolegy praktiky tčm, lektory a předními odborníky na fytoterapii tčm a samozřejmě i s naším pediatrem, jak postupovat, a co je nejlepší pro naše dítě.

    Co se týká pohledu čínské medicíny, je velmi důležitá prevence a předcházení nemoci. Každé očkování je vlastně z pohledu syndromů tčm horký toxin, který aplikujete jehlou přímo do podkoží. Tedy tělo se nemá čas připravit, protože nemoc neproniká přes jednotlivé vrstvy postupně. V tčm (piao -li) povrch a vnitro. Vzniká takzvaná horkost v krvi (RE XUE) a horký toxin z těžkým kovům ve vakcínách. Například z obsažených kovů nebo iontů hliníku, které jsou ve vakcínách obsaženy.

    Bohužel existují následné reakce, které mohou být zcela výjimečně vážné a od kterých se mnohdy dávají ruce pryč. (I když prý bude nějaká změna v některém novém zákoně, kde se prý bude odškodňovat, to je hezké ale raději bych méně rizika.) Ze zkušeností mých a také mých kolegů a samozřejmě pacientů, se pak hlavně u velmi brzkého naočkování dětí objevují problémy imunitního systému. Tedy alergie, ekzémy nebo třeba neuro problémy. Maminky mi to také někdy popisují jako kdyby se dítě vrátilo ve vývoji.

     

     

    Faktem je, že očkování se samozřejmě posouvá dětem, které jsou nemocné. S tím samozřejmě plně souhlasím. Pořád je to vlastně aplikace oslabeného viru a to může výrazně zhoršit symptomy, pokud je dítě nemocné. K zamyšlení pro mě je, proč se moc nedoporučují očkovat postižené děti, když je to tak strašně dobré? Nicméně očkování, aspoň to základní, jsem u svých pacientů vždy doporučoval, avšak s mírným posunutím. Zastávám zde názor, že imunita malého kojence je úplně jiná než pokud se dítě začne očkovat v našem případě půl roce a zdravé. Na to jsem se ptal i paní profesorky Annastazie White, velmi uznávané praktičky čínské medicíny, která dokonce doporučuje zahájit očkování až v roce a dvou měsících, kdy se zpevní fontanela a mozek je odolnější vůči chemickým vlivům. V tomto jsem mírnější a doporučuji cca v půl roce pokud je dítě zdravé. Z mého pohledu je duležitý terén, prostředí, ve kterém se vir rozmnoží dle tčm tzv. horkost a vlhkost RE/SHI, tedy je dobré se na očkování připravit. Posílit organizmus a po očkování pročištovat tzv. horký toxin.

    V Hexavakcina (kombinovaná vakcína na tetanus, záškrt, černý kašel, žloutenku béčko, a Haemophilu influenzae skupiny B), v této kombinováné vakcíně je hliník také.  Mono vakcíny u nás,  netuším proč, nejsou. Kamarádka lékařka a praktička tčm mi doporučila očkovat hexacimu, údajně je jemnější.

    Po vzájemné konzultaci, za což mnohokrát děkuji, jsme se shodli na mírném odkladu sedmi měsíců dítěte vzhledem k daleko lépe vyvinuté imunitě. Samozřejmě dodržovali jsme šestinedělí, vyhýbali jsme se místům s možností nákazy nebo ryzika a tak dále. Existuje také test na protilátky, dle něj lze částečně předejít negativním reakcím, ten jsem chtěl uhradit jako samoplátce, ale bylo mi řečeno, že je to zbytečné, u mmr bych rád. Před a po očkování jsem dceři předepsal příslušnou fytoterapii čínské medicíny na horký toxin, zpevnění povrchu a imunitu. Reakci na očkování neměla žádnou.

    Při odkladu jsem pak samozřejmě musel podepsat negativní reverz, rozumně jsme se o tom pobavili s naším pediatrem (v přístupu k mému přesvědčení byl velmi rozumný, ano je fajn, sám jsem k němu chodil jako dětský pacient). Já jsem vysvětlil, proč jsem pro posunutí a on proč je pro na očkování ihned. Shodli jsme se na tom, že život není bez rizika ať už s očkováním nebo bez a očkování posunuli. U pacientů, kteří se rozhodnou s malým kojencem cestovat do nějakých exotických zemí, doporučuji vždy naočkovat normálně hned vzhledem k riziku, ano je to přijmutí rizika a zodpovědnosti.

     

     

    Například v téměř v celé Západní Evropě je očkování dobrovolné kromě Belgie a Francie. Trošku víc mi víc vadí, že nikdo nezkusil udělat výzkum a alespoň u určité skupiny očkování malinko posunout, ne neočkovat, ale posunout, abychom viděli, jaké by byly reakce dětí. Z mé zkušenosti čím menší dítě tím hůře se s vakcinací vyrovnává. Viděl jsem to mnohokrát.

    Dle mého názoru je také velký rozdíl mezi imunitou vrozenou a získanou po očkování, proto se pak očkování musí znova opakovat například po 10 letech alespoň za mě to tak bylo. Po skončení hexa vakcíny jsme měli hned začít MMR, opět kombinovanou vakcínou proti spalničkám – to chápu, ale též příušnicím – tedy lehká nemoc a zarděnky – středně závažná nemoc.

    Zde sem požádal o odstup mezi očkováním, a to půl roku. Opět budu muset podepsat negativní revers a bylo mi pohrozeno pokutou až 10000 Kč a kontrolou z hygieny. To mě velmi nemile překvapilo, očkovat jsem chtěl biť s rozumem. O dítě se staráme velmi dobře a udržujeme v něm zdravého ducha i mysl, dodržujeme veškeré hygienické zásady, hrajeme si s ní čteme pohádky hrajeme na ukulele atd. Po kojení jsme začali normálně dětskými příkrmy z doma pěstované zeleniny a ovoce, následně i masem a rybami z malých farem. Nedáváme sladkosti a nesolíme dle mého názoru to není u takto malých dětí třeba.

    Občas samozřejmě starší dítko dostane rohlík, ve kterém sůl je a u babičky buchtu. To však považuji za přirozené. Také tolik nekoukáme na televizi a nedáváme mobil. Máme spokojenou a šikovnou holčičku i dle kontroly paní doktorky na neurologii, a i přes mé posunutí vakcinace. Myslím si, že když se očkování nebráním, šlo by vše vyřešit bez nátlaku a strašením pokutou.

     

     

    Připíší tedy do papíru, který budu muset podepsat, že chci posunout očkování vzhledem k současné epidemické situaci.

    Proto tedy nechci ještě více oslabit imunitu svého dítěte v těchto nelehkých chvílích. Pokud toto beru selským rozumem a nynější situací, tak  to tedy je oprávněná obava, ne jen moje výmluva, jako nějakého BIO otce, ale holý fakt. Zcela z opodstatněný důvodu bych měl očkování posunout, ale zdůrazňuji naočkovat. Navíc taky chceme dát dítě časem do školky a to je bez očkování velmi těžká práce vzhledem k nařízení. Biť bacilonosič může být zrovna i očkovaný, ale chápu vzhledem k nějaké kolektivní imunitě.

    Narozdíl třeba od toho, že teď budou děti ve školách nejspíš nosit roušky jenom na chodbě a do třídy a jídelny se prostě ta potvora nepustí. Opravdu nechápu význam takovéto roušky (to se samozřejmě mění rychleji jak počasí) a pevně věřím, že nás brzy nepoženou na další povinné očkování proti této nové radosti, přesto zůstal bych radši u prevence a bylin doočkoval, co se tedy musí tedy hexu a mmr. 

    Našeho pediatra jsem tedy opět informoval o mých záměrech, ano vím, že se dá říci dítě je nemocné nejdu. Ale řekl jsem si, že jsem nestudoval tak dlouho, abych se bál říci svůj názor. A věřím že se opět racionálně domluvíme na postupu biť budu opět muset něco podepsat. 

    Někdo též může namítnout, že dle statistik některé neočkované děti dle WHO na nemoc zemřeli. Při podrobnějším hledáni jsem však zjistil, že se jednalo o jakési osady, kde děti žily ve velmi špatných hygienických podmínkách. A zřejmě i se špatným přístupem ke zdravotní péči. Ano je to velmi smutné. Základních statistikách se toto samozřejmě neuvádí, což mi příjde zkreslující nebo jak se to hodí .

    Pevně věřím, že u nás V ČR, je lékařská peče dobrá a dostupná. Abych byl fér samozřejmě je též jiná statistika, kdy před např. 8 lety vakcíně na tuberkulózu, kterou naštěstí zrušili, umřelo 11 dětí s poškozenou imunitou očkovaných v prvních dnech života. Pak si rodiči vyber! Rozhodni se a běda ti jestli nenaočkuješ. Nedej bozě pokud si uděláte čas a začnete se o to podobně jako já výrazně zajímat. Alespoň u nás se snažím o nějakou zlatou střední cestu. Dokáži pochopit obě věčně znesvářené strany očkovačů i neočkovačů, či tedy částečných očkovačů. Boužel obrovskou roli v tomto hrají některá media a reklamy. Očkování s rozumem je dobré s výjímkou jakéhokoli fanatického přístupu. Typu naočkuj nebo ti umře dítě a co nejvíc a nejdřív jinak jsi špatný rodič, dostaneš pokutu, ale i obráceně v přístupu: budeme jíst např. pouze vegetariánskou stravu, neplnohodnotnou a nechci ani k lékaři nebo ani k jinému odborníkovi. 

    Je fajn a moc mě baví, když klasická i alternativní medicína (netrvám jen na čínské používám i české byliny) spolupracuje. Ostatně i české bylinky podány zprávně jsou skvělé. Výsledky spolupráce jsou mnohdy až neuvěřitelné a nejen u očkování. Má práce jako terapeuta tčm mě pak baví ještě více.

    Závěrem, abych předešel opodstatněným dotazům, co v které fázi očkování jsem používal z čínské medicíny. O očkování víte dopředu a lze se na ně připravit, malé děti chci vždy vidět. Řádnou anamnézu čínské medicíny fb ani telefon nenahradí a k pacientům přistupujeme individuálně. Tudíž se indikace a fytoterapie, dietetika atd. odlišuje případ od případu. Můžete nás navštívit v Jihlavě, Pardubicích a Velkém Meziříčí, nebo zajit ke svému praktikovi tčm.


    Zpracoval Tomáš Němec

    Zdroje:

    • https://www.novinky.cz/domaci/clanek/rodice-kteri-nenechali-ockovat-dite-uspeli-u-nejvyssiho-spravniho-soudu-40015589
    • https://www.respekt.cz/spolecnost/vetsina-lidi-neodmita-ockovani-proti-spalnickam-ale-kombinovanou-vakcinu?fbclid=IwAR3rVS_5059qtc6vO1Zt9FZkAfJXMYPIW9IOg8XFppUD_w4PxviisVWNt6I
    • https://www.patentnimedicina.cz/cz/ze-supliku-tcm/tcm-herbs-pro-deti/ockovani
    • https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/vakcina-koronavirus-covid-19-novavax-vyvoj-testovani-vyroba.A200825_143401_domaci_aug
    • https://www.hexavakcina.cz/hexavakcina/
    • Přednášky Anastazie White,Jean-Luc Klein
    • knihy kinické praze čínské mediciny od Giovaniho maciocia
    • konzultace s kolegy a přednášejícími tčm
    • časté konzultace s p Mgr.Janou Němcovou za což moc děkuji
    • roky studia na čínské medicíně v Hradci a po té v Praze
    • postgraduální semináře, studium a praxe
    Komentáře
    Vložte svůj komentář Close
    *