Hledat
Česko
Zobrazit katalog
    Menu Close
    Zpět na vše

    Nemůžete spát?

    Nemůžete spát?

    Spánek je zvláštním stavem mysli a těla, při nimž tělo odpočívá. Metabolizmus se sníží a zklidní se mysl. Důležitá je každá část spánku. Skutečně kvalitní spánek nebývá však u mnohých lidi pravidlem a mnohdy je třeba pomoci. Zde lze mnohdy dobře uplatnit právě užívání bylin čínské medicíny. Pomoci mohou i různá cvičení například qi kung, odkaz najdete na našem facebooku.

    V první řadě si můžeme důvody nespavosti rozdělit do dvou základních směrů – zda nemůžeme usnout kvůli stavu plnosti, anebo stavu prázdnoty.

    Konkrétně pak při nespavosti z prázdnoty jde nejčastěji o nedostatek krve v srdci a ve slezině, anebo o nedostatek jinu jater, ledvin a srdce, popřípadě mezi sebou nedostatečně komunikují srdce a ledviny.

     

     

    Při nespavosti z plnosti v nás stoupá yang jater a srdce, nebo stagnuje potrava, krev v srdci, hlen nebo horký toxin.

    Oheň v játrech můžeme na sobě vnímat při neklidném spánku, pokud nás bolí hlava je často žízeň a zácpa. Stoupání yangu jater ovlivňuje srdce, jakož to císaře coš, vyvolává např palpitace (subjektivní pocity bušení srdce).

    Při ohni v srdci se často probouzíme během spánku, opět mnohdy zažíváme duševní neklid a obzvláště po ránu cítíme hořkost a žízeň. Může se projevovat i palpitacemi. Protože se mnohdy příčiny nespavosti liší, je ideální přijít na vyšetření dle TCM, kde se zjistí příčina. Podle toho se nastaví fytoterapie a k tomu dietetika. Lze zvolit různé kombinace fytoterapie. 

    Pozor také dávejte na koukáni do počítače nebo mobilního telefonu do pozdních hodin a to i u dětí. Jak já říkám: „Po uspávání velkého internetu na počítači se musí uspat ještě ten malý v telefonu“. Z toho plyne, že mozek si moc neodpočine. Problém se spánkem a následná únava se prohlubuje. Toto je dnes, řekl bych, častý problém, který si neuvědomujeme. Pozor také na dietetiku (viz tabulka). Ostré a prohřívací potraviny nejsou vhodné právě při problémy se spánkem.


    Zpracoval Tomáš Němec

    Komentáře
    Vložte svůj komentář Close
    *