Hledat
Česko
Zobrazit katalog
    Menu Close
    Zpět na vše

    Napadení chladným větrem

    Napadení chladným větrem

    Celková slabost obranyschopnosti je označována v tčm jako WEI QI.

    Qi (čchi) se může přeložit jako energii. Velmi jednoduše řečeno – zdraví je stav čchi a schopnost udržet si přiměřeně silnou, harmonizovanou a vyrovnanou čchi ve vztahu k tomu, co se děje kolem nás. To taky znamená, jaký životní styl a návyky má daný člověk např.: špatná životospráva, emoční blokáda, konstituční slabost. Řadí se sem i to, když se špatně oblékneme, zpotíme se a prochladne. To je typické pro děti.

    Chladný vítr v období podzimu u oslabeného člověka má jako náš nepřítel snadnou úlohu. Jaké návyky daný člověk má, to určuje, zda bude mít lehčí nebo těžší průběh daného onemocnění.

    Jak ale rozpoznat napadení chladným větrem? Chladný vítr zablokuje povrchovou vrstvu. Náhle se na kůži a v podkoží objevuje třesavka, zimnice, výrazná zimomřivost, která se zlepšuje teplem. Dále bolesti hlavy, šíje, která může ztuhnout vlivem průvanu a ofouknutí. K dalším příznakům patří kýchání, kašel, vodnatá rýma. V této fázi se pacient ještě nepotí, nemá pocit žízně, protože zatím nevzniká horkost. V čínské medicíně je v tomto případě potřeba akutně prohřát celé tělo, otevřít povrch a odstranit napadení chladným větrem.

     

     

    K tomu jsou vhodné terapeutické směsi bylin a předpisy čínské medicíny. Tyto předpisy se nesmí použít např. v horečkách, kdy už se právě chlad mění do horkosti. Směsi a předpisy, které budete užívat, Vám určí praktik na základě anamnézy podle čínské medicíny. Popřípadě Vás ji naučí používat v akutních stavech. Čím dříve člověk s akutním stavem přijde, tím jednodušší a rychlejší pomoc je.

    Zázvor (sheng jiang), kozinec (huang qi), máta (bo he), skořicovník (gui zhi) a celá řada dalších bylin jsou vhodné při akutních stavech napadením chladem. Pozor, ale musí být užívány pouze při stavu chladu. V rámci posílení imunity jsou skvělé vitamíny i předpisy, které zpevňují povrch a zabraňují pronikání větru. Mezi byliny zpevňující povrch a zabraňují pronikání větru patří kozinec (huang qi), dobře působí také na žaludek.

     

     

    Z medicinálních hub v čínské medicíně se používá pleurotus, cordyceps, reishi, shiitake, majtake. Pozor všechny houby mají své indikace a kontraindikace. To, jaká houba bude pro Vás nejvhodnější, Vám určí dle anamnézy praktik čínské medicíny. Je vhodné využívat houby s primordiem a myceliem, nikoliv extrakty s polysacharidy.

    Všechny houby obsahují také vitamíny i spoustu dalších obsahových látek např. β-glukany. 

    V poslední době pozoruji čím dál víc pacientů s autonomními onemocnění. Jedna z velkých příčin jsou zevní faktory jako je styl života, jídlo, vzduch, disharmonie srdce a mysli, psychika, stres, neschopnost odpočívat. To jsou všechno faktory, které ovlivňují celkový zdravotní stav a průběh nemoci.

     

     

    Zde lze v čínské medicíně pomoci nejen fytoterapií ale i pomocí komplexního energetického cvičení čchikung, tai chi nebo jóga. Pro pacienty to může být možnost, jak zabránit užívání antidepresiv, které mohou mít mnoho nežádoucích účinků. 

    Udržujte si zdravého ducha, tělo i mysl a budete se cítit lépe. Pokud nastydnete, průběh nemoci poté nebude tak hrozný.

    Komentáře
    Vložte svůj komentář Close
    *