Hledat
Česko
Zobrazit katalog
    Menu Close
    Zpět na vše

    Malina z pohled TČM

    Malina z pohled TČM

    Již brzy bude plodit malina. Jak je na tom z pohledu tčm?

    Popis: teplá; sladká a kyselá; používá se jako tonikum jater a jako ledvinové tonikum na regulaci tvorby moči. Proto indikace na časté močení.

    Aplikace: Pijte čerstvou malinovou šťávu při časté frekvenci močení a při závratích z malátností. Malina druh Rosaceae/ ružovité

    Polokeř se zdřevnatělý, dvouletými, jemně ostnitými výhony. Trojčetné až pětičetné zpeřené listy, na spodní straně pravidelně běloplstnaté. Fermentované listy maliníku chutí připomínající černý čaj, proto je často obsahují směsy čajů. 

    Korunní plátky úzké, asi 5 mm dlouhé, červené souplodí peckoviček vytváří malinu. Vyskytuje s v lesních světlinách, okrajích lesa, paseky, a samozřejmě si ji můžete zasadit i doma, alespoň já ji na zahrádce mám, minulý rok neplodila a nyní již má pupeny. U nás roste poměrné běžně. Listy maliníku si můžete nasušit. Běžně se používajá na malinový sirup připravený z čerstvých plodů. V dětství jsem ho miloval s namočenou oplatkou. Přesto že má cukr je to v rámci možností pořád zdravější mlsání. 

     

     

    Lze ji moc pěkně použít na suchý kašel při nachlazení. Malinovou šťávu s medem pijte jako džus s vodou. Pozor sušené zelené (nezralé) maliny jsou v čínské farmakologii velmi důležitým léčivem. Mají neutrální energii a sladkokyselou chuť. Působí na játra a ledviny, používají se k nápravě impotence, samovolného výronu semene, při častém nucení na močení, na rozostřené vidění. Existují japonské studie, že maliny mají podobný účinek jako ženský pohlavní hormon.

    Plody jsou velmi silnými antioxidanty, také jsou bohaté na vitaminy B7, C a K, minerály (fosfor, meď, draslík, hořčík, vápník) a vlákninu. Regulují hladinu cukru v krvi. Maliny patří mezi AHA kyseliny, mají tak na pleť exfoliační účinky, také ji čistí, zpevňují a rozjasňují. Semínka v sobě nesou vysokou koncentraci všech těchto látek, navíc obsahují spoustu vitaminu E a esenciální mastné kyseliny. Olej z malinových semínek navíc dokáže zastat funkci opalovacího krému s faktorem až 30 SPF.

     

     

    Maliny samotné i malinový olej zpomalují stárnutí organismu, pomáhají hojit různá poranění, zklidňují kožní onemocnění (ekzémy, lupénka apod.) a zlepšují celkový stav pokožky, nehtů i vlasů.

    Listy maliníku přijdou vhod hlavně ženám, neboť jejich odvar harmonizuje menstruační cykly, reguluje problémy spojené s menopauzou, zároveň usnadňuje porod a doprovázené bolesti, podporuje tvorbu mateřského mléka a pomáhá zavinování dělohy po porodu. Také bojuje proti padání vlasů a problematické pleti způsobené hormonální změnou. Léčí střevní záněty a má protiprojímavé účinky. Je mírně antibakteriální, protizánětlivý a hojivý. Při překročení doporučené denní dávky (tj. 6 šálků denně) se mohou zmírnit účinky některých léků (např. antidepresiva).

     

     

    Listy se dají použít do domácího čaje. Sirup slouží také ke zlepšení chuti a obarvení léčivých šťáv, od pradávna se s oblibou podává (zředěný) jako nápoj k tišení žizně při horečkách a stavech horkosti (RE) i u dětí. Pozor opět záleží na správné indikaci a obrazu pacienta dle tradiční čínské medicíny. Také při zánětech v dutině ústní a nosohltanu, řidčeji také k omývání pokožky při chronických kožních chorobách typu exemu. Zde však nikdy nenahrazují fytoterapii tčm a řádnou anamnézu u praktika tčm, kterou vždy doporučuji.

    V poslední době se doporučuje jako čaj nebo do sedacích koupelí v posledních dnech těhotenství k usnadnění porodu. Pozor ne v těhotenství. Samozřejmě existují i předpisy uvolňující pánevní dno posilující krev a čchi po porodech a též podporující laktaci. Pokud si nejste jisti vždy navštivte praktika tčm. 


    Zpracoval Tomáš Němec.

    Zdroje:

    • farmakologie tčm
    • roky studia tradiční čínské medicíny v Hradci a Praze
    Komentáře
    Vložte svůj komentář Close
    *