Hledat
Česko
Zobrazit katalog
    Menu Close
    Zpět na vše

    Kopřiva dvoudomá z pohledu čínské medicíny

    Kopřiva dvoudomá z pohledu čínské medicíny

    Kopřiva a její vlastnosti:

    • chutí neutrální, lehce ostré
    • povahy chladné
    • tropismus působení je především játra, plíce a močový měchýř
    • má silné diuretické působení
    • odvádí z těla vlhké horko, protože dokáže působit na nahromaděnou vlhkost kdekoli v těle
    • velmi dobře působí na zatuhlé klouby

     

     

    Listy mladých kopřiv, které zrovna teď z jara můžete nasbírat, se používají na výživný zelný salát. Jsou bohaté na různé živiny, zejména minerály, proto jsou velmi vhodné pro osoby trpící anemií. Důležité je, aby byla kopřiva natrhaná v čistém prostředí. U nás doma se často připravuje kopřivový čaj jako posilující nápoj. Nesmí se to s ním však přehnat. Při nadměrné konzumaci může dojít k poškození YIN. V nadměrném množství má také pití kopřivy velmi silný diuretický efekt a to není vždy vhodné.

    Kopřiva se používá v případě bolestivého onemocnění močového ústrojí. Nenahrazuje obecné předpisy tčm jako ba zhen. Mnohdy lze také kombinovat kopřivu s bylinami jako je medvědice nebo brusinka. V případě blokády větru a vlhkosti není vůbec špatné přidat třeba dangguishen. V případě tvrdých, oteklých uzlin můžete kopřivu kombinovat se šišákem bajkalským, který navíc odvádí horkou vlhkost a řeší i zbytkové patogeny. Lze přidat i echinaceu. Na odvary se kopřiva používá, když vlhké horko a hlen blokují dutiny. Pročišťuje teplo díky své chladné a lehce štiplavé povaze tím, že dokáže rozhánět nahromaděnou vlhkost. Vlhkost způsobuje bolest a stagnaci, také ochlazuje krev. Ve starých předpisech se rovněž používala při léčbě silného menstruačního krvácení. Ve starých herbářích je také psáno, že změkčuje tuhé, proto se kopřiva používala při léčbě různých zauzlení u ledvinových kaménků.

     

     

    U kopřivy se používá celá rostlina - semena kopřivy a její kořen mají také velmi zajímavé účinky a též jsou zásadité. Rostlina kopřivy má schválená lékařská tvrzení. A to, že přispívá k normální funkci močových cest a prostaty, se tedy potkává s popisem této bylidy dle čínské medicíny. Kopřiva lze kombinovat s dalšími bylinami na podporu močových cest a močového měchýře. Sám mám velmi rád kombinaci starých evropských herbářů s moudrostí farmakologií čínských bylin. Používám pro to slovo Rinenkai, což je volný překlad z japonštiny tedy tzv: Setkání nebo harmonie filosofií.


    Zpracoval: Tomáš Němec

    Zdroje: Studium TCM Praha a Hradec Králové, farmokologie tčm.

    Komentáře
    Vložte svůj komentář Close
    *