Hledat
Česko
Zobrazit katalog
    Menu Close
    Zpět na vše

    Chryzantéma nebo-li JU HUA

    Chryzantéma nebo-li JU HUA

    Z pohledu tradiční čínské medicíny je povahy svěží, chuti sladké, při vnitřním užívání má tropizmus plíce a játra. Osobě ji ale velmi rád používám i obkladově např. na oči při stavech shi a re třeba u zánětu. Samozřejmě přidávám příslušnou fytoterapii tčm, ale zde záleží na anamnéze u konkrétního člověka.

    V Číně se rozděluje na bílou a žlutou podle toho byla i pojmenována z řeckého sova chrysoso tedy zlato a anthem tedy květ. Používá se sušená. Dle japonských studii výluh vykazoval antibakteriální antivirové účinky.

    Z pohledu tčm tedy rozhání vítr a pročišťuje horkost, to dělá více žlutá chryzantéma. Bílá působí více na horkost a vítr jater a stoupání jaterního ohně tím pak projasňuje oči a zrak. Jak sem již zmínil je to fajn protizánětlivka. Velmi příznivě působí na cévy, snižuje tlak a zlepšuje krevní cirkulaci.

     

     

    Je třeba dávat pozor a nepoužívat u problémů žaludku z nedostatečné qi a průjmem a také osoby s nízkým tlakem. Pokud si ale nejste jisti vždy se obraťte na praktika tčm která určí symptomy dle řádné anamnézy.

    Připojuji také recept na odvar s kustovnicí čínskou tu ideálně sežeňte nesiřenou:
    Na konvici potřebujeme:

    • 6-8 ks květů chryzantémy
    • 6 g plodů kustovnice
    • 1 l vody

    Chryzantému a kustovnici necháme 30 minut macerovat 1 minutu povaříme a pak necháme ještě 15 minut louhovat.

    Popíjíme během dne v případě závratí, unavy vysokém tlaku, zánětu a při rozmazaném vidění způsobeném nedostatkem jater a ledvin. Obkladově pak ne na vřelou, ale vychlazenou u výsevu vyrážek nebo třeba zánětů očí.

     

    Zpracoval Tomáš Němec

    Zdroje:

    • farmakologie tčm studium tčm v Hradci a Praze

     

    Komentáře
    Vložte svůj komentář Close
    *