Hledat
Česko
Zobrazit katalog
    Menu Close
    Zpět na vše

    Alergie z pohledu TČM

    Alergie z pohledu TČM

    Alergická rýma je způsobena nadměrnou reakcí imunitního systému na určitý alergen, kterými mohou být pyly, trávy, prach, roztoči atd. Z pohledu terapeuta tčm jde o nedostatečnost obranného systému vrstvy tzv. wei qi v dráze ledvin a plic spolu s usazením chronického větru v nose, kam proniká. Příkladem může být pyl jehož nosičem je obvykle vítr, který následně proniká přes povrch.

    Nedostatečnost dráhy ledvin a plic je dle TCM způsobena již dědičně slabou konstitucí spojenou často se slabou prenatální esenci od rodičů a také různými problémy v těhotenství např. kouření, alkohol, špatná dietetika, stres, předčasný či vyvolávaný porod, očkování dětí celá řada dalšího (viz. Článek o očkování). Samozřejmě se snažíme v tčm předejít nedostatečnostem, ale mnohdy se pacienti dostanou k tčm až později a řešíme tedy především následky. Tohle všechno vede k oslabení esence a ledviny nemohou plnit svoji funkci – doplnění energie. Ledviny posílají vzhůru do plic svoji životadárnou sílu a současně i stahují („nasávají“) zpět energii z plic dolů, aby tak rovnoměrně vyrovnávaly energetické poměry v organismu. Při nedostatečnosti se plicím tedy nedostává „správné energie čchi QI“.

    Hromadění a stagnaci energie čchi Qi v plicích směrem vzhůru do nosu kvůli špatné disperzi plic způsobuje alergickou reakci, kdy teče z nosu, pálí sliznice, slzí oči atd.

    Při oslabení povrchové obranné energie wei qi, jež působí na kůži a sliznici, kde vytváří vrstvu obrany odolávající útokům zevního větru, jsem si velmi oblíbil napři. bylinku huang qi. Tuto energii produkují plíce, ale pokud jsou oslabené, nestačí to. Napadení nosu a plic je pak pro patogen snazší.

     

     

    Celkově – alergická rýma vzniká opakovaným vniknutím zevního škodlivého větru do oblasti nosu, jež není následně řádně a dostatečně vyloučen či primární nedostatečností ledvinného a plicního obranného systému, který umožňuje vstup a usídlení větru v organismu nebo nejčastěji kombinací obojího dohromady.

    Alergická rýma začíná většinou v dětství, ale může se objevit i v dospělosti, což souvisí s přirozeným ubýváním ledvinné energie čchi Qi či jejím oslabením v souvislosti s nástupem sexuální aktivity. Obzvláště u mužů po 40. roku její objevení znamená závažný úbytek ledvinné esence. Rovněž u lidí nad 50 let (stejně tak jako u lidí konzumující nadměrně sladkosti, mléko a mléčné výrobky) se situace navíc ještě může komplikovat oslabenou slezinou, která pak produkuje hojně hlenu, jež následně blokuje i vedlejší dutiny, takže pacient poté vykazuje současně nejen známky alergické rýmy, ale i zánětu dutin. V horším případě i výsevu na kůži a různým pupínkům, flekům, zarudnutím atd.

     

     

    Léčba alergické rýmy dle TCM

    Při léčbě je nutno rozlišit, zdali se jedná o sezónní (pylovou) rýmu či celoroční rýmu. Poté se zjišťuje, zdali se u sezónní rýmy jedná o stádium akutní (jaro, léto), či klidové (podzim, zima) alergie. Obecně léčba vždy spočívá v odstranění zevního větru, posílení plic a ledvinné esence. Důležitá je i prevence, kdy se posiluje a zpevňuje povrch. Pozor, mnohdy se léčba pacientů odlišuje, protože zaleží i na kombinovaných syndromech a užívaných lécích. Dle anamnézy tčm se poté volí postup léčby. Pokud si nejste jisti s léčbou, navštivte terapeuta tčm.


    Zpracoval Tomáš Němec z www.apotekatcm.cz

     

    Zdroje:

    • Studium tčm v Hradci a Praze
    • Na frekvenci Čínské medicíny. Mudr. Petra Hofmana.
    Komentáře
    Vložte svůj komentář Close
    *